BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , » Waktu Paling Ideal Post Entry?

Waktu Paling Ideal Post Entry?

Share

Salam geng..

Selama korang berblog, pernah tak bermain di benak korang, waktu bilakah paling ideal untuk post entry? Ni untuk menjawab pertanyaan awal Encik Tikus “Kenapa bila kul 12 malam jer, ada entry baru kat blog sis?” Then bila aku jawab, ada pulak soalan kedua:

 

enciktikus

 

Aku tak ingat sama ada aku pernah share pasal ni. Aku sendiri tak pasti waktu ideal tu bila. Tapi yang aku tau, bila nak ping post kat GB ke, mana2 ping aggregator, sesuai bila waktu puncak. Maksudnya ramai tengah online. Aku pulak, post entry kul 12 sebab aku nk bagi ada entry untuk setiap hari. Aku takkan sesakkan blog aku dengan entry 2,3 dalam satu hari sebab aku rasa itu sesia (bagi aku lah). Lebih baik aku update one per day demi untuk mengekalkan ALEXA aku dan juga menstabilkan trafik aku.

 

OK,bagi aku, aku post entry mengikut jadual aku buat sendiri iaitu…Isnin – Rabu bagi aku waktu orang suka berfikir, so, aku akan post entry2 yang boleh buat berfikir ataupun tutorial untuk dicuba. Khamis or Jumaat, orang dah bersedia nak rest2, mood keje dah kurang sbb esoknya dah weekend, so aku akan post something yang tak terlalu berat. Weekend lak  anything yang lebih santai, more to personal.

 computer-geek_48

Biasanya juga, waktu aku update mesti jam 12 am. Supaya entry aku tu akan segar sepanjang hari dan pagi esoknya, bila orang online, dia akan nampak blog aku ade citer baru. Kalo dalam tengahari aku tengok target trafik aku tak lepas lagi dan agak susah nak lepas untuk hari tersebut (kena berfikir analatikal sikit), aku akan persiapkan entry baru untuk dipost. Dan kalo ada something yang menarik dan mesti diberitahu serta merta, memang aku akan update jugak tak kira masa. :)

 

Aku akan cuba update setiap hari untuk mengekalkan ALEXA RANK dan readers aku :)

79 komen :

amira is mira said... [Reply to comment]

betol22..setuju bila wat entry baru midnite.sbb tyme nie sume org free

hans said... [Reply to comment]

owh macam tu....

chekgu naman said... [Reply to comment]

12am afdal jugaj bermunajat..uhuk..hehe

reality.. said... [Reply to comment]

tips yg bgs..thx..

Cieut Nizar said... [Reply to comment]

tips yang baik sis!! thankss.. ;)

encik tikus said... [Reply to comment]

waduh cikgu,malu saya nama di sebut. haha
btw,thanx for sharing yee :D

Seir Hanafi said... [Reply to comment]

wahhh..DJ nye strategi aku leh curik.wakakaka

ciklaili said... [Reply to comment]

baru jln2 di GB. dah nampak ping cikgu DaHLia.

err..kalau boleh tolong jawabkan : kenapa susah sgt nak join GB? asyik problem je :(

MSRBlogger said... [Reply to comment]

Setuju, tgh malam waktu yg sesuai dan trafik kurang sesak. Sy pun kekadang post entri waktu tgh malam jugak. Buktinya post terbaru baru je post tadi kul 12.30 am. Huhu

joegrimjow said... [Reply to comment]

alexa rank dan reader aku

adakah alexa lg penting?
kekeke
(saja nak sakat)

joegrimjow said... [Reply to comment]

baca mana ntah, memang publish entry ni pun pentg untuk kekalkan ranking ni
so,jangan xupdate ;)

tehr said... [Reply to comment]

kebiasaan post entri setiap 2 hari sekali pada jam 12:01 pagi
...saja suka2 - tak sangka pula ada faedahnya
hehehe

mieran said... [Reply to comment]

patut la entry sis selalu publish kol12 am..bagi mieran bila2 masa time idea datang akan tulis la entry..haha

FITRIHADI.com said... [Reply to comment]

kedengaran macam agak sukar..tapi berbaloi untuk segala usaha tu :)

farah said... [Reply to comment]

satu yang menjadi kepelikan saya..bila sy update blog,alexa makin menurun..pelik2 sampai hari ni ..weee:)

nisa said... [Reply to comment]

xpernah terfikir waktu bila yg bgus utk post entry, tp yg sy tau..sy free waktu tengah malam, sbb baby dh tido n time tu sy pun dh mula start settelkan kerja ofis/butik/ n update blog..hehe..memg kbetulan ler tu waktu yg tepat ye cikgu dahlia..hehe

DaHLia said... [Reply to comment]

ermm susah gak nk ckp waktu bila...sbb sy biasa entry siap awal2, tapi letak waktu dia kuar 12.00 am ...entry berwajib laaa...entry sunat xkira masa..tp kadang lewat gak kalo xde idea...tp sebolehnya cuba waktu yg sama...

DaHLia said... [Reply to comment]

erkkk apsal plak gitu? menurun maksud kamu makin kecil ?
memang alexa patut makin kecik nombor dia

DaHLia said... [Reply to comment]

erm xsukar pon sbb entry biasa buat awal, auto pada 12.00 am

DaHLia said... [Reply to comment]

hahahaa kamu ada masa banyak,xper :P
sis ni limited..hhehe

DaHLia said... [Reply to comment]

yup...ade faedah kalo kita buat berkala :)

DaHLia said... [Reply to comment]

betul...kekalkan waktu yg sama, sebaiknya..

DaHLia said... [Reply to comment]

haahahahaa
saje nak provoke ekk...sabar jer akuu... :P :P

DaHLia said... [Reply to comment]

yup...waktu malam, fikiran relaks...

DaHLia said... [Reply to comment]

ahaks...problem macam mn tu ciklaili??

DaHLia said... [Reply to comment]

xde curik, memang aku bagi suh guna pakai..hahahaa

DaHLia said... [Reply to comment]

ahaaa...xde malunya laaa.... just sis lupa letak link jer tu..sowi e :)

DaHLia said... [Reply to comment]

welcome :)

DaHLia said... [Reply to comment]

tq

DaHLia said... [Reply to comment]

yup..thanks sbb ingatkan :)
lepas post entry, kita munajat

DaHLia said... [Reply to comment]

tu cara DJ :)

DaHLia said... [Reply to comment]

fikiran pun xder berkecamuk :)

vespajobot said... [Reply to comment]

ping blog di GB pd waktu puncak amat memberi kesan yg positif!haha

DaHLia said... [Reply to comment]

waktu puncak tu laa yg sis xonline..
xper, tgh malam pun kira oke dah.. :)

masturah said... [Reply to comment]

terbaik lah ade jadual! salute!

sinagarimba said... [Reply to comment]

cam tu ke cikgu. saya main bedal jer letak entri ni. kena belajar lah lepas ni waktu paling sesuai letak entri.
tq. satu info yang baik.

sharinginfoz said... [Reply to comment]

Kebetulan saya ada buat entry mengenai waktu yang paling sesuai publish, iaitu pukul 12 tgh dan waktu paling tak bagus kul 5.00 pagi. tapi yang tu berdasarkan blog saya.

Pukul Berapa Nak Publish Entry??

oh! cerita said... [Reply to comment]

aku pun rasa pukul 12 waktu best post entri baru..klo dah terdesak..bila2 boleh

keyyah said... [Reply to comment]

owh cm 2 erk Dahlia..nk cuba jugak la..hehe

Jamal Rafaie said... [Reply to comment]

Post pagi2 (pukul 7 ke atas) ramai orang tengah tido lagi.. Setuju dengan tengah malam adalah masa paling sesuai nak post entri..

zulkbo said... [Reply to comment]

salam dahlia..
thanks..
good info
boleh cuba nanti
he he

mnirashid said... [Reply to comment]

PErnah gak post entri kul12, sebab hari baru entri baru kan...memang masa tu ramai yang akan singgah(thanks youall)...dan masa tu la ping sana-sini...hehe

syahrilhafiz said... [Reply to comment]

wow akak memang tip yang berguna..
saya selalunya post pagi2..malam tu cari idea dan mengarang lah..tapi kalau difikirkan balik, idea akak dahlia lebih bernas..tq sharing =)

matdin said... [Reply to comment]

wah!! tu ke rahsianya?? kantoi ngee....

Fndneo said... [Reply to comment]

aku suka post waktu pagi2 ..rontohnya sekarang,,fresh jugak spanjang hari.tapi skrg ni still tak tulis apa lagi..seronok dok bca belog je.hoho

DaHLia said... [Reply to comment]

tu laaa...lagi2 kat GB...sepanjang hari leh buat promosi...baru berbaloi :)

DaHLia said... [Reply to comment]

betul, sometimes rasa best baca blog org jer...sampai xtulis apa blog sendiir...sbb tu penting nya scheduled post :)

DaHLia said... [Reply to comment]

hahaaa...abis semua rahsia dah sis reveal ni..hehe

DaHLia said... [Reply to comment]

sis mengarang memalam sblm tgh malam... :)

DaHLia said... [Reply to comment]

welcome bro...sharing kan caring..heh

DaHLia said... [Reply to comment]

yup... :) pagi esoknya org dtg jenguk, perasan ada entry baru

DaHLia said... [Reply to comment]

yup....supaya bila ada yg dtg, tgk ada entry baru...diorang pun suka...xpun, masa tgh bw, nampak en3 baru, diorang pasti akan dtg lagi utk baca

DaHLia said... [Reply to comment]

yeah selamat mencuba :)

DaHLia said... [Reply to comment]

yup, lain blog lain waktu sesuainya..
saya mmg mengekalkan jam 12 tgh mlm..sb biasanya pepagi, dah ada yg sampai sini :) kang xde entry baru, kesian lak :)

DaHLia said... [Reply to comment]

yup, selalulah buat kajian pada blog kita sendiri jugak.. :) tgk mcm mn performance blog bila ada entry dan xde entry

DaHLia said... [Reply to comment]

tq dear

sweetsal said... [Reply to comment]

rajin nye update entri..tapi waktu 12 mlm tu rasa ngantuk dah lak..siang hari terlalu banyak kerja..kekadang xde masa lak..hehe

DaHLia said... [Reply to comment]

maksud sis, buat entry awal, tapi publish kul 12 am...sis pun dah tido biasanya waktu entry publish :)

cik aiLebiu said... [Reply to comment]

tips yg sgt berguna ni...tq sis dahlia..saya pun mengamalkan 1 hari 1 post...:)
erm..tentang set waktu publish tu kan sis, saya penah buat tp x menjadi..cthnya sy karang entri pukul 3pm n set time utk publish pukul 12am. bila click publish dia terus publish. x scheduled pun..huhu..xtau tang mana problemnya ni.

Syafrizal said... [Reply to comment]

tak kira la masanya bila.. janji update hehe

DaHLia said... [Reply to comment]

ermm date tukar tak?
sis guna Windowd Live Writer...memang lebih mudah :)

leh refer http://dahliajournal.com/blog/tutorial-blog/windows-live-writer-cara-update-paling-mudah

DaHLia said... [Reply to comment]

erm kalo ada timing, lebih membantu dr banyak sudut..hehe

Syafrizal said... [Reply to comment]

ntah la.. bagi saya sama je...
update siang ke malam ke pastu blogwalking..
tu gunanya RSS feed

DaHLia said... [Reply to comment]

owh bab RSS ni yg daku xgunakan lagi..hehe

neo d marco said... [Reply to comment]

Agree sangat2,dan aku selalu pastikan setiap entri yg aku post dapat tempat dalam entri popular hari ni kat GB..kira mcm memudahkan kerja untuk orang yg pemalas blogwalking mcm aku ni..huhu,Tapi bab entri ringan2 untuk khamis dan jumaat tu aku baru je tau ni..Thanks for the info.

DaHLia said... [Reply to comment]

neo, tu aku nyer pendapat laaa..dan yang aku praktikkan...
lain org lain caranya kut..huhu :)

Seri said... [Reply to comment]

selain tengah malam pagi sekitar pukul 8-9 pun oke kerana line selalu clear. ping waktu gini memang tak pernah menghadapi masalah.

Syafrizal said... [Reply to comment]

RSS pun boleh kita ping.. sangat breguna hehe

cikkiah said... [Reply to comment]

owh...tq cikgu dahlia :)

Apiez said... [Reply to comment]

wah sis bagus dan matop arh.. kalu den lah tk tentu masa ikut suka suki je rasa nk post, post.. sis siap ada jadual, matop2 blh tiru nih, "post blog gaya DJ"..heheh

Amir Izzat said... [Reply to comment]

salam...waktu tengahari dan waktu puncah dan waktu orang tengah tido memang sesuai..amir selalu amalkan waktu sekolah..esok nak sekolah..post waltu pagi..balik sekolah..bukak laptop..tersenyum lebar..hehe..thanks!

jojobdina said... [Reply to comment]

cemana nak post entri kat geng blogger?
puas try...

kulanz said... [Reply to comment]

aku tak ada jadual tetap untuk pos entri.. tapi selalunya memang waktu sebelum atau selepas tengah malam

encik tikus said... [Reply to comment]

tak pe,asal persoalan saya sudah dijawab. Itu sudah berbaloi cikgu :)

assoyfinger67 said... [Reply to comment]

salam DaHLia...aku kalau ade idea....terus jer buat....kecuali yang dah plan kat otak mase drive ker...biasenyer mase jer tak cukop pasal aku suka entri bergambar...aku suke tengok gambar yg aku aku ambil sendiri ....puasss>Gut lak DJ!

sukiminna said... [Reply to comment]

..tapi sye jrg boleh update..bila ade idea je trus tulis n post..tpi max 2 post la..huhuhu

Zahidah Maulida said... [Reply to comment]

Best pukul 12 pagi! HAHAH idea mencurah curah ke ladang gandum~

caliph shuriken said... [Reply to comment]

sungguh teratur jadual en3 cikgu ^^

Laily Wahab said... [Reply to comment]

bagusnyer blog nie....nak jadi follower leh ke? tqvm n tahniah DAHLIA!

Post a Comment

Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Search This Blog ♥

Loading...

♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

My Shoppe =)

♥ Post Terkini Dahlia ♥

♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

Make your own

♥ Tweet tweetttt... ♥

♥ Super Very Important Followers! ♥

Related Posts with Thumbnails

Menarik!!!

 Banner
Blogged.my

♥ Arkib Blog ♥

DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais