BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , » Kuiz Personaliti Online ; I am “The Strategist”

Kuiz Personaliti Online ; I am “The Strategist”

Share

Ini adalah salah satu lagi kegemaran aku masa lapang. Aku mula suka buat2 personaliti test ni since aku suka melepak dengan Guru Kaunseling aku time sekolah (zaman tak matang aku).. Sampai lah masa duk UTM dulu, masa ada Karnival kat Kolej aku, memang aku sanggup bayar bape ringgit entah untuk buat Ujian Personaliti berkomputer. Masa tu, memang 1st time la tahu yang Ujian Personaliti pun dah berkomputer. Yang paling suka, bila baca hasil ujian tu. Mesti senyum lebar, ataupun muka mengerut. 

 

NT

I am the Strategist!

Sejak ada FB awal2 dulu, memang biasa sangat kan main2 kuiz, dan selalunya kuiz tu dibuat oleh org Indon..Aku pun layan je, dengan soalan entah apa2, memang seronok gak. Yang bawah ni adalah kuiz terbaru dari FB yang aku buat beberapa hari lepas. Nak baca ke?

kuizfb

Ayat yang tak boleh belah ialah tang pesona seksi..ahhaa..apapun, aku rasa kesimpulan yang dinyatakan tu ada kebenarannya. Ahaks..

 

Yang terbaru sekali ni, aku saja2 mengisi masa lapang buat Personality Test kat MyPersonality.Info. Dan hasilnya memang hampir sama dengan Ujian Personaliti yang pernah aku buat tahun lepas. Kalau tahun lepas, aku punyer personaliti ENTJ, yang terbaru ni pulak, INTJ.. Dan dinyatakan jugak, yang aku ni seorang “The Strategist”. Heheh…

INTJ

INTJ tu adalah shortform untuk Introverted, INtuition, Thinking, dan Judging.

Details pasal INTJ:

Introverted = Lebih suka fokus kepada dunia sendiri, lebih pendiam, tenang dan kurang tertarik dengan interaksi sosial. Lebih suka dengan aktiviti perseorangan ataupun dengan teman terdekat antaranya membaca, menulis, berfikir dan mencipta. Kalau dulu, last aku buat, seingat aku, memang aku ialah ENTJ..E= Extrovert, tapi yerlah, skrg ni aku lebih banyak melepak sorang2 dirumah, jarang bersosialiasi, tu yang jadinya Introvert tu. Tapi 53% je, so masih lagi xterlalu anti sosial kan..

 

Intuition = Merujuk kepada bagaimana seseorang tu memproses maklumat yang mana mereka yang intuitif ni, lebih fokus kepada masa depan dan kemungkinan. Heh, aku laa tu..Golongan ni akan memproses maklumat melalui pattern dan impression. Untuk ni aku score 68%, dan jelas menunjukkan aku jenis yang berfikiran abstrak, dan membaca maklumat di antara garisan, bukan hanya pada garisan.

 

Thinking = Merujuk kepada bagaimana seseorang tu membuat keputusan. Macam aku sendiri, memang aku seorang yang objektif dan membuat keputusan berdasarkan fakta. Mereka yang dari golongan thinker ni jugak jenis yang dipengaruhi akal, bukan hati dan menghakimi situasi dan orang berdasarkan logik. Aku score 58% untuk ni.

 

Judging = Suka melihat perkara seperti dalam rancangan dan selesai dengan cepat dan tepat. Aku skor 58% jugak untuk ini.

 

career intj

Maybe I should be the Scientist instead of Teacher?

famous intj

Ermm Sir Isaac Newton astronomer? Bukan saintis ke? Yang aku tahu, dialah yang memperkenalkan Teori Graviti dan Hukum Newton..

 

take-p

Klik Sini Untuk Buat Ujian Personaliti

 

Walau apa sekalipun, tak dinafikan, Ujian Personaliti ni memang boleh dimanipulasi oleh golongan tertentu. Dan aku sendiri memang biasa memanipulasi Ujian ni. So, dalam keadaan tu, dah jadi tak valid. So syarat penting, kena jawab setiap soalan dengan jujur dan tanpa fikir banyak2 kali. Apa yang terlintas, itu lah jawapan dan personaliti kita.

Ujian Personaliti ni jugak aku boleh nampak digunakan dalam Peperiksaan Perkhidmatan Awam, yang dipanggil Ujian Minat. Ala, yang peperiksaan untuk Gred Jawatan Pegawai Tadbir N41, Pegawai Bomba, Pegawai Perancang Bandar dan Wilayah dsb. Aku sendiri pernah la 2kali experience menduduki Ujian tersebut. Memang soalan, semuanya adalah jawapan dan aku rasa, dengan penilaian itulah, sesorang pegawai tu dipilih ikut kesesuaian jawatan yang dipohon dengan minat.

Ujian Mtest Sabtu ni, bukan Ujian Personaliti ok, tapi ada komponen INSAK, Sahsiah , untuk kenalpasti kelayakan bergelar guru. PAda yang akan mengambil Mtest Sabtu ni, antaranya adik aku, Mieran, dan Lin Azlina aku ucapkan Goodluck!

10 komen :

Sharinginfoz said... [Reply to comment]

kekadang seronok melayan benda alah ni

Skyline Nuffnang Premiere Screening

Razis said... [Reply to comment]

hmmm bagus2. leh plan strategi tuk blog pasnie yer.

eT said... [Reply to comment]

CLICK LA KALO RAJIN :) TQ


CLICK LA KALO RAJIN :) TQ


this Saturday at Laundry Bar! :) TQ

K.I.N.A said... [Reply to comment]

kina penah buat ni dulu..tp tak hingat da..haha

tieha ismail said... [Reply to comment]

hikhikhik....suke eh Dj wat mende-mende camni...same laaa kte....walopon dh tau kite sendiri cmner tp still nm tau dalam bentuk yang lebih spesifik kan.....

Jamiel said... [Reply to comment]

Salam perkenalan..
Saya pun suka gak amik ujian camni.
Terutamanya iq test..

Liza said... [Reply to comment]

i did this test and kalau tak salah i'm an inventor...

Anonymous said... [Reply to comment]

tanx. i really nd 2 do diz tez. :)

elvianney93 said... [Reply to comment]

NO K0MEN?
hehe:-)

elvianney93 said... [Reply to comment]

wt msa skg no komen dlu lh..

Post a Comment

Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Search This Blog ♥

Loading...

♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

My Shoppe =)

♥ Post Terkini Dahlia ♥

♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

Make your own

♥ Tweet tweetttt... ♥

♥ Super Very Important Followers! ♥

Related Posts with Thumbnails

Menarik!!!

 Banner
Blogged.my

♥ Arkib Blog ♥

DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais