BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , , , , , , » Bulan Mengelilingi Kaabah | Gambar Peta Bintang di Mekah Pagi Ini & Penjelasan Wakil ANGKASA

Bulan Mengelilingi Kaabah | Gambar Peta Bintang di Mekah Pagi Ini & Penjelasan Wakil ANGKASA

Share

Bulan kelilingi kaabah? Betul-betul berlaku ke pagi tadi? Tepat 8.25 pagi, leh pulak aku dapat SMS palsu tu daripada seorang kawan, so aku jenguk ke tingkap. Hujan.. Langit pun gelap je. Tak tahulah seandainya peristiwa bulan mengelilingi kaabah tu benar berlaku ataupun tidak. Tapi, tadi, kawan aku ada buat ayat something dalam Facebook dia.

lailatul qadar

Kebetulan, pagi ni pun kami sahur, penuh sekeluarga. Yang si kecil baby Feeqa yang baru 9 bulan tu pun bangun sahur sama-sama. Wallahualam. Bila Malam Lailatul Qadar, hanya Allah je yang Maha Mengetahui… Bestnya kalau dapat kan?

 

Anyway, ni aku share kenyataan MHD FAIROS BIN ASILLAM, salah seorang pegawai Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) dalam laman Fanpage Angkasa tadi. Sila LIKE untuk mengetahui maklumat  berkaitan angkasa lepas dan cakerawala kita.

 

Salam

Berdasarkan pengetahuan dan pengalaman saya serta peta bintang di attachment (simulasi peta bintang di mekah pada jam 0325, 20 ogos 2011), saya boleh rumuskan bahawa:

 

  1. Berita seperti di bawah adalah rumours
  2. Tiada yang istimewa atau ganjil dari segi pergerakan bulan, jarak bulan, keterangan bulan, fasa bulan untuk malam ini.
  3. Spesifikasi bulan malam ini:
    1. Bulan terbit:2243 (10:43 malam)
    2. Bulan terbenam:1121 (11:21 pagi)
    3. Bulan tepat di atas kepala (transit):0440 (4:40 pagi)
    4. Jarak bulan ke Bumi pada 20 Ogos 2011: 404,738 km
    [bulan paling dekat dgn bumi pada tahun 2011(perigee) yang berlaku pada 19 Mac 2011: 356,577km]

[bulan paling jauh dgn bumi pada tahun 2011(apogee) yang berlaku pada 2 April 2011: 406,655km]

So purata jarak bumi ke bulan ialah 381,616km

1. Fasa bulan: 67.88% (keterangan bulan)

 

bulan kelilingi kaabah

Harap maklum.

 

**Sumber : Bulan Mengelilingi Kaabah?

 

Aku tak pandai sangat nak tengok gambar peta simulasi bintang kat atas ni, tapi yang boleh lihat, kedudukan Bulan memang betul-betul berada hampir tengah2 dengan pusat bumi. Dan kita pun sedia maklum bahawa Mekah yang pertama sekali dicipta Allah merupakan pusat bumi! Sumber

Entah benar berlaku ataupun tidak, wallahualam.. Tapi kalau benar SMS tu daripada Yang Berbahagia Profesor Datuk Dr Mazlan, mungkin ada benarnya sebab beliau merupakan tokoh dalam bidang astrofizik. Wallahualam. Semoga segala doaku diperkenankan olehNya. Aminnnn…

9 komen:

gadisBunga said... [Reply to comment]

mungkin 'bulan mengelilingi kaabah' tu yg kene dibetulkan ayatnya...

zalin onceitalk said... [Reply to comment]

tunggu dan lihat je kak kebenarannya..

Anonymous said... [Reply to comment]

Mengikut Al-Youm Emirate phenomena ini berlaku setiap tahun. Apabila bulan berada betul-betul atas kaabah semua umat Islam bolehlah membetulkan arah kiblat mereka dengan melihat kepada bulan tepat pada saat itu. Matahari pun akan berada diatas kaabah lebih kurang pada bulan ini juga, tetapi amat merbahayakan mata kalau nak tengok lokasi matahari untuk membetulkan kiblat anda.....maseh ada 9 hari lagi nak cari malam lailatul Qadar..carilah

hazman aka species1980 said... [Reply to comment]

hurmm.... perkara nie palsu rasanya... blogger rohaidad.com ada buat post entry pasal kes nie

mamawana said... [Reply to comment]

Yg tersirat dan tersembunyi... kita di sunatkan solat dhuha. Rajin2 solat dhuha ini memang di anjurkan. Nama pun sunat. Hanya org2 tertentu shj yg layak mendapat lailatulqadr...bukan semua org layak.

DefarhanoVII a.k.a BoyPJ said... [Reply to comment]

biasalah berita palsu memang cepat tersebar, cuma tugas kita kalau dapat khabar kene siasat ...jangan terus percaya...hehehe

Natasha Fidzman said... [Reply to comment]

bagi saya laa kan, tak kisah laa betul ke tak.. kalau orang bagi peringatan suh kita beribadat tu kira benda baik... Masya Allah, untungnya sapa ada kat mekah time nih..rasa cam tahun depan nak g puasa kat mekah...

PUTRAROCKER said... [Reply to comment]

thisisbestbro

Anonymous said... [Reply to comment]

ye ke...kan ke dulu sblm ada mekah.umat islam solat kat baitul maqdis.apakah pusat dunia dah beralih pulak.plssss jgn taksub sgt.syirik nti...

Post a Comment

Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Search This Blog ♥

Loading...

♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

My Shoppe =)

♥ Post Terkini Dahlia ♥

♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

Make your own

♥ Tweet tweetttt... ♥

♥ Super Very Important Followers! ♥

Related Posts with Thumbnails

Menarik!!!

 Banner
Blogged.my

♥ Arkib Blog ♥

DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais