BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , , » Marah Betul Orang Gomen Gred 45 dengan Cikgu yerrr???

Marah Betul Orang Gomen Gred 45 dengan Cikgu yerrr???

Share

Assalamualaikum..
Makin lama rasa makin jauh hati untuk berblogging. Sayang dengan blog ni, tapi nak update tu sangat lah malas.. Kan bagus kalau ada brain scanner yang mana kita letak jer kepala kita, then dia tolong taip/update blog kita .. haha.. just kidding..agaknya, kalau betul laa ada invention brain scanner ni, tak senang laa hidup kita gamaknya. Teringat Matt Patterson (kut?) dalam series HEROES yang boleh baca fikiran orang tu..

Anyway, hari ni di hari Isnin nan indah ni..bukan saja nak buat gempak dengan tajuk post, tapi sekadar terusik manja di hati ni (sastera failed!) tatkala approve comment tadi. Dah lama tak dapat komen berunsur kemarahan membuak (marah ke?). Sekali-sekala dapat komen macam ni, aktif jugak hati ni..Kalau asyik pujian, macam tak meriah hidup gitu. Ok… komen daripada Orang Gomen ni adalah untuk entry insentif Bajet 2012 tu..

Betullah kata Chekgu Naman, asal cikgu jer, mesti kena hentam.. kadang2 depa tak baca sampai habis, terus hentam macam tu jer..nampak sangat dengki benor ke cikgu ni eh?? takper lah, Cikgu Dahlia ni insan2 yang terpilih, so memang sabarrrr.. Sabar kan separuh daripada iman.. Tak guna nak melenting2 ni.. Hanya Jauhari yang mengenal Manikam..hanya insan yang bergelar guru tahu susah payah jadi seorang cikgu di zaman ini… betul tak Cikgu Nur, Cikgu Isza [melenting gak nampak?? hehe], Cikgu Sarah, Cikgu Laili, Cikgu Syah?

Meh baca komen Orang Gomen Gred 45 dulu… eh jap, ada gred 45 ek untuk skim perkhidmatan lain? Yang aku tahu dalam pendidikan, yang ada DG41, DG44, DG48, DG52, Jusa…yang lain nan hado! Sebab tu laaa Cikgu yang paling lambat naik berbading yang lain..
Komentar daripada orang Gomen Gred 45…

marah

Kerja Cikgu Paling Senang???
Dulu zaman aku belajar engineering kat UTM, memang aku sokmo beranggapan “Kerja Cikgu Paling Senang”, tak mencabar, balik cepat, cuti banyak…sebab tu laa aku zaman jahiliah dulu, sokmo mengutuk kerjaya cikgu ni.. sampaikan member aku yang dah 3rd year Engineering, tetiba tukar kos Edu, aku pandang lekeh jer.. Memang zaman jahiliyah aku dulu lah.. Last2 tak sangka aku sendiri bergelar guru sekarang..Sampai member-member aku sendiri pun tak percaya bila aku jadi cikgu..So far, memang kosmate Engineering aku, yang Malay, mostly bergelar cikgu lah. Dah ketentuan, itulah, zaman sekolah dulu nakal sangat, so, dah tua2 ni, kena laa duk kat sekolah lagi kan..Masa untuk berbakti pada nusa bangsa pulak..Ceh wahh… Tapi, siyes to say, kalau story pasal kenakalan aku zaman sekolah dulu pada my student or my colleague skrg, semua langsung tak percaya.. Huhuh

Senang ke jadi cikgu sekarang ni? Dah merasa, tau lah macam mana.. :D Seronok memang seronok, tapi bila stress, sangatlah rasa nak tekan butang dan lari dari sekolah serta merta! On the DOt!.. Jadi cikgu ni, bukan kena deal dengan student jer, dengan rakan sekerja, dengan orang atasan, dan dengan mata2 dari orang atasan nu dan paling mencabar, dengan ibubapa pelajar2… Rasanya kalau diberi sehari berada di sekolah, masuk kelas, ada yang terus menangis rasanya. Ada yang nak merasa?? Dapat sekolah bagus, takpe, tapi kalo dapat sekolah yang hanya Allah je yang tahu…Rasanya geleng kepala tobat taknak dah! Tapi kalau beri kami , guru ni sehari duk dalam pejabat ber”aircond”, kami pun taknak! Sebab jiwa kami jiwa mendidik. Ke sini sana mengejar budak2, keluar masuk berbilang kelas yang dipenuhi 30-40 orang sekelas dengan pelbagai ragam, memanjat tangga yang kadang uzur, bergerak ke kelas di bangunan berlainan, dalam kawasan yang besar, berbanding duduk sahaja dalam pejabat beraircond.. mati kutu kami jawabnya!  One more thing, cikgu kat sekolah hari ni, bukan hanya cikgu…kamilah nurse, kamilah polis, kamilah lawyer, tukang kebun, macam2 lagilah! Apapun, Cikgu Dahlia masih bersyukur sebab ditempatkan di sekolah yang okay daripada pengalaman rakan-rakan guru lain.

Kerja cikgu setengah hari jer…? Rata-rata sekolah sekarang ni, mula kerja jam 7.30 ..ada jugak yang 7.00 pagi dah start sekolah. Balik pun rata2 2.30 pm ke atas.. tak campur lagi pulak kalau petang ada kelas tambahan, ada ko-kurikulum. Malam pun kadang ada cikgu yang buat kelas tambahan untuk pelajar, ada juga yang menggunakan  waktu malam untuk marking buku, semak karangan (sanggup??), sediakan lesson plan, sediakan BBM..kena buat soalan ujian untuk pelajar..  tak masuk lagi hujung minggu..pun kadang tu anak2 cikgu sendiri yang terabai…pendek kata, cikgu ni bawak balik kerja sampai ke rumah! Leh tanya bro Zulkbo dengan bro Eyri yang berwifeykan cikgu ni macam mana tauuu… ops,Cikgu Dahlia jer yang memang bekerja hanya di sekolah, di rumah buat kerja lain.. sebab tu lah tak pernah Cemerlang kaaaannn….

Time student cuti, memang kami cuti.. tapi dalam waktu cuti pun kami masih boleh dipanggil bertugas, masih ada kursus yang kami perlu attend, ada folio, tugasan dll yang kami perlu selesaikan..ada target yang harus kami capai, ada program yang perlu kamu uruskan.. Nak banding kemudahan cuti? Kami ada 7 hari sahaja.. 7 hari tu pun tertakluk kepada budi bicara KJ, dan kadang tu, kami nak ambil 7 hari tu pun sayang.. risau kalau ada silibus tak sempat catch up…

Pendapatan tambahan? Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.. tak semua guru buat tuisyen, tak semua guru marking paper exam.. setiap orang boleh berfikir dan bertindak sendiri kaedah terbaik untuk mencari rezeki tambahan kan. Cikgu ada kelebihan yang dia boleh ambil, begitu juga dengan orang lain.. Bukan tak boleh nak buat duit lebih dengan berniaga pun.. Yang penting kena usahalah.  Nak seribu daya, taknak, satu dalih pun dah cukup..

Kenapa perlu pandang pada kelebihan orang lain dan menjadikan hati kita dengki pada kelebihan itu.. Setiap bidang tugas, kerja kita ada cabaran, ada kelebihan, ada kekurangannya masing-masing. Yang penting, kita suka dengan kerjaya kita. Sayang dengan tanggungjawab yang diberikan dan ikhlas dalam menunaikannya. Biarlah bukan kepuasan dari wang ringgit pun, tapi kepuasan dalam bekerja tu akan datang bila kita ikhlas. Dan ganjaran tu akan datang sendiri bila sampai masanya. Tak guna kalau dapat berjuta RM sekalipun, tapi apa yang kita buat tu, tak diredhai-Nya, takde makna gak.. Bekerjalah kerana Allah, bukan kerana ganjaran.

Yang kurik tu kundi, yang merah tu saga…buruk Cikgu, semua orang nampak, pelajar taknak ambil periksa, cikgu juga dipersalahkan (kes yang terbaru niii…tapi last2 budak tu mengaku sendiri kan mereka sendiri yang taknak ambil UPSR!) tapi bila anak-anak cemerlang dalam UPSR, dalam PMR, dalam SPM…siapa yang nampak cikgu?? berapa ramai ibu bapa akan datang berTERIMA KASIH dengan cikgu yang siang malam buat kelas tambahan untuk pastikan kecemerlangan? Takperlah, dah tugas cikgu kan…Nasib ada Kerajaan Malaysia yang nampak kannnn???

Moral of the story: Semua Individu di atas muka bumi ni ada peranan dan sumbangan masing-masing untuk kehidupan kita. Tak perlu ambil contoh kerja best2.. even buruh kontrak sekalipun, yang kerja sapu sampah, semuanya beri sumbangan dalam kehidupan kita. Sesamalah kita menghargai orang lain, bukan merendah2 dan memperlekehkan mereka. Belajar mensyukuri nikmatNya  dan redha dengan ketentuan_nya.. :D  Wallahualam.

p/s: Okey jugak kan buat Career Swapping…sapa nak try test jadi cikgu???

137 komen:

HaiDa HiDa said... [Reply to comment]

salam cikgu..
hida pun dari kecik mmg bercita2 menjadi guru tapi tak kesampaian.. walaubagaimanapun usaha tetap diteruskan untuk menjadi seorang pendidik.. minat jadi cikgu sbb melihat kepada kecekalan guru2 dalam menjalankan tanggungjawab mendidik anak bangsa.. kalau betul cikgu2 nk amik mudah, masuk kelas bgi je latihan lepas tu cikgu wat keje sndiri.. tapi cikgu tahu tanggungjawab mereka besar.. sbb tu mereka layak mendapat apa yg mereka dapat sekarang..

Belalang Hijau said... [Reply to comment]

luahan benar seorang cikgu ^_^

Myvitrd said... [Reply to comment]

Masing ada rezeki...

sarah-najwan said... [Reply to comment]

salam dahlia..lamo weh xmaghi sini..minat akak berblog pom dah lama ke laoottt..tapi tgk tajuk n3 awk ni..ade hati gak nk komen..

patutnya..org yg cakap gtu tu..acu try dok dlm bidang keguruan gak..baru tau langit tinggi rendah...

kerjaya guru sgt berbeza 360 darjah ...anak murid pom berbeza tingkah laku..bukan mcm kita dahulu

pokok psngkalnya..kerjaya guru bukn spt yg dikatakan..sgt berbeza..

TAPI..akak berbangga menjadi seorang GURU..bangga sgt2..yg penting..kita teruskan kerjaya kita utk anak bangsa demi Allah...

Laili said... [Reply to comment]

sebelum komen entri ni, cikgu Laili nak senyum dulu ;)

pada sayalah kan, setiap orang telah diberikan rezeki masing2 mengikut kerja yang dipilih. jangan asyik nak melenting dengan rezeki yang orang lain dapat terutama cikgu. gaji pensyarah & cikgu tak sama. cuba check gred gaji DG41 (cikgu) & DM41 (pensyarah). pendapatan tambahan cikgu cuma kelas tuisyen (itupun kalau ada).

dulu saya seorang peguam & merasalah kerja waktu pejabat. walaupun dengar bajet yang dibentangkan (sebelum jadi menjadi guru sejak 2007), saya tak rasa cemburu atau iri hati pada penjawat awam sebab setiap pekerjaaan ada kelebihan masing2.

entri saya yang lalu : Kenangan terindah seorang peguam dan cikgu

n@m@n said... [Reply to comment]

tengah cuba menyiapkan projek entri 'Jadi Cikgu NI mudah'

http://naman0807.blogspot.com/search/label/tugas-tugas%20guru

nanti cikgu Dahlia bolehlah tambah² ye..hehe

Mesti masuk spam komen ni kan?

mamaNoriz said... [Reply to comment]

sya sgt respek keje cikgu sbb kesabaran yg tinggi,
dan bila ingat diri yg baran ni, sya tolak offer jadi cikgu dulu sbb tahu sya tak leh buat....huhuu

kwn sya cikgu, smpai tak sempat gi beraya sbb musim student exam sibuk nak uat kelas tmabhan...cian dia...

DaHLia said... [Reply to comment]

@HaiDa HiDa

salam haida..

sis baru lepas selongkar blog haida...kecik je dunia ni rupanya...kita ni dekat jer dik :D

thanks sbb sudi komen...
betul, hanya yang menghargai je tahu macam mana "guru"...
guru sekarang bukan macam dulu..
cabaran guru sekarang lebih besar..

thanks ya haida :D
nanti kita kena meet up..banyak sis kena belajar dr haida ni :D

Nur said... [Reply to comment]

Salam. Apa khabar Dahlia? Memang lama juga ternanti-nanti entri baru dari Dahlia. Betul tu Dahlia, ramai benar yang beranggapan kerja cikgu satu kerja yang senang, sedangkan hakikatnya tidak.

Tapi tak mengapa Dahlia, akak berpegang pada prinsip hanya insan2 yang "terpilih" sahaja yang diberi amanat menggalas tanggungjawab ini. Seandainya kita sabar, amat besar ganjarannya di sisi Allah. Semoga martabat profesion perguruan tidak diperlekehkan kerana kami juga punya hati dan perasaan.

DaHLia said... [Reply to comment]

@Belalang Hijau

hehe...baru sikit je tu sebab baru 5 tahun...
kalao cikgu yang berpuluh tahun, mesti lagi banyakkk luahan tu

DaHLia said... [Reply to comment]

@Myvitrd

betul :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@sarah-najwan\

sama lah kak, sy lama dah tak BW..
busy dengan urusan baru sekarang :D

ni tgh nak hidupkan balik blog ni..
sayang nak tinggal gitu jer kan..

saya pun bangga sebab bukan semua mampu bergelar guru..bila pelajar panggil kita "cikgu" rasa best sangat... rasa besarnya kita pada mereka...:D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Laili

tu la kak laili,
rasanya kalo nak dengar comparison, kena tanya pada mereka yang beralih bidang macam kita ni...saya dr engineer - cikgu..kak laili dari lawyer - cikgu.. so baru tahu macam mana susah payahnya..

tapi apapun, once a teacher, always a teacher kan :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@n@m@n

mesti tengah gigih menaip ni..miahahhaa
oke, nanti ambe komen..

xspam pun lah :D
Cikgu Dahlia SPAM yang link xberkaitan jerk... :D ai xkejamm tauu...hahaha

DaHLia said... [Reply to comment]

@mamaNoriz

mama, Dahlia ni dulu pun baran, segala jenis kenakalan ada..

tapi dah jadi cikgu ni...alhamdulillah...being a better person... rasanya kalau masih kerja lama, tak tahu laaa macam mana :D ketentuan Illahi...

yup, ada cikgu yang kena berkhemah kat sekolah buat kelas pecutan untuk pelajar... kdg ada yg tak nampak :D tapi cikgu ni mcm mana sekalipun, kami tetap akan mendidik... sbb tahu tanggungjawab kami pada pelajar..

IMANSHAH said... [Reply to comment]

chill sudah, nawaitu baik, insyaAllah Allah balas..

DaHLia said... [Reply to comment]

@Nur

salam..
khabar tak berapa nak baik, baru baik demam :D InsyaALLAH lepas ni akan berblogging macam biasa.. perubahan iklim membuatkan blog pun makin ke lauttt... Banyak perkara dan urusan perlu diselesaikan..nak cari tone nak berblog pun payah betul skrg

Yup, kita kan insan terpilihhhh :D

Lin Azlina said... [Reply to comment]

kawan saya cikgu dah hampir 8 tahun...saya tengok dia tak sennag pun..ada je kejer..g sana sini..kerja pun macam2 dan banyak..zamn dulu kejer cikgu senang kot..tak mcm zaman skang ni yg sgt mencabar

DaHLia said... [Reply to comment]

@IMANSHAH

chill sokmo :D

insyaALLAH :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Lin Azlina

:D tu laa sis cakap..
sapa dah merasa tau lah..

nanne_manja said... [Reply to comment]

Ehem..nak mencelah jugak..

Saya nie keja gomen gak..tapi DH41..
Mengajar kat Kolej Komuniti...
Sebelum ke DH41,pernah merasa di bawah DG41

Pada saya tak perlu jeles ngan kelebihan bidang perkerjaan masing-masing..
Yang bercakap tu gred 45...Rasa kalau gred 45 nie tak silap sayalah macam lecturer universiti yang ada master,DS 45.
Gaji pokok gred 45 jauh berbeza beratus-ratus ringgit dengan gred 41..
Elaun umah..Rasanya dalam rm700 lebih..tu belum kira elaun khidmat awam, COLA dan elaun kritikal ...
Fuyohhhh..banyak juga tu...
Belum lagi kalau tulis jurnal, buat buku dll..boleh dapat income lebih...

Udah-udahlar tu..
Jangan gaduh pasal menda kecik nie...
Keja ngan gomen nie, tak ada lar boleh nak kaya pun..
Bersyukur lah dgn apa yang ada..
Setiap gred dan bidang pekerjaan masing-masing kan ada menteri tertentu..
Mungkin kali nie Kementerian Pelajaran punya rezeki..
Maybe next time rezeki Kementerian Pengajian Tinggi pulakkan..
Kalo nak cakap pasal hal nie, sampai tahun depan pun tak habis...
Meih sama-sama tingkatkan produktiviti agar masa depan anak bangsa kita tak terabai..

DaHLia said... [Reply to comment]

@nanne_manja

baru tau ada gred DH :D

yup, masing2 ada kelebihan..cabaran pun lain2..
sama mcm cikgu, saya sendiri waalaupun cikgu sekolah menengah, saya salute dengan ibubapa sendiri, cikgu prasekolah, cikgu sekolah rendah yang memberi ajaran awal pada pelajar sampai boleh membaca, boleh menulis, boleh mengira :D kami cikgu SM ni kira topup ilmu, untuk persediaan mereka ke arah kerjaya dan jadi insan yang berguna.

tak gaduh aihhh... :D saje je nak update blog...hehehe..Cikgu Dahlia sentiasa bersyukur..insyaALLAH selagi diizinkan Tuhan, kerja tetap diutamakan..

Eryati said... [Reply to comment]

cikgu dahlia..nak jadi cikgu jugak la..eheheheh....

WaKi said... [Reply to comment]

aku sokong penerangan cikgu dahlia nie...walaupn aku bkn la seorg cikgu,tp aku tau pengorbanan seorg guru...tp xbermakna aku pertikaikan pengorbanan seorg pensyarah..bg aku masing2 penting..masing2 ada jobscope masing2..so kesimpulannye,jgn la kt dengki ngan kelebihan yg org lain dpt..bersyukur la dgn ape yg kt ada..jadikan ia sebagai batu loncatan utk kt majukan lg diri kt..kt sepatutnye bersyukur kerana kt masih lum smpai tahap kebulur seperti saudara2 kt seperti di somalia..jgn la mempunyai sifat PHD(perasaan hasad dengki)..

anyway,aku tumpang gembira dgn ape yg diperolehi oleh golongan guru..semoga keistimewaan ini akan menaikkan lg semangat para2 guru utk mendidik bakal2 pemimpin negara kt..amin.

cikgu isza said... [Reply to comment]

eh2.. ada nama kita pula.. :),
mana ada marah.. tu namanya tegur manja..
hahaha..
:D

nanne_manja said... [Reply to comment]

Dahlia..
Saja cuit-cuit manja...
Tahu Dahlia tak ajak gaduh..
Tapi saya menegur sikap orang dari gred lain yang mengatakan kerja cikgu senang..
Senang ke???

Peringkat prasekolah dan sekolah rendah adalah paling penting dalam kehidupan kanak-kanak..
Kalau dalam peringkat umur tu pelajar tak boleh nak adapt apa yang cikgu didik dan ajar..Memanglah susah..Sebab sahsiah budak dibentuk ketika dalam peringkat umur tersebut..Cikgu sekolah menengah pulak, pada pendapat saya, memantapkan lagi sahsiah pelajar..

Saya cukup bersyukur bila ajar kat Kolej Komuniti, saya menegur apa yang patut sahaja sebab budak nie dah dewasa, lepasan SPM..dah tau mana buruk mana baik...

Kesimpulannya, kalau cikgu bukan setakat mengajar ..
Diaorang mendidik sekali..
So kepada sesiapa yang tak pernah jadik cikgu, pi lah amik cuti...try jadik cikgu ganti kejap..huhuhuu...baru tau langit tinggi atau rendah...

Oklah Dahlia...
Saja aja nak membebel di petang-petang hari :D
Mcmana studi??
Selamat belajar kembali

Yastro said... [Reply to comment]

Hehehe...bawok bertenang weiiii....pe arr derang nih...tak puas ati gi la masuk jadi cikgu...asik nak memekak je pehal??
Tak bersyukur ke dgn apa yg ada?? Ni lah dia satu cth PHD yang ada pd org2 kita....

gadisbunga said... [Reply to comment]

beb. aku terima kasih kat cikgu2 aku dulu. tak lupa punya....

btw, org yg keje private ni sape nak bela? heheh~

Anonymous said... [Reply to comment]

sokong 200 persen.. baru aja balik dari meeting PPD ni..

misya mialen said... [Reply to comment]

terima kasih untuk entri ini cikgu dahlia.walaupun terguris jg hati bila kata kerja cikgu plg senang tp, kena tabah juga.hanya cikgu yg tahu keja cikgu;D

n@m@n said... [Reply to comment]

@nanne_manjalike komen ni..hehe

JKD Sejarah Menengah Rendah Muar /Ledang said... [Reply to comment]

Betul tu, hanya cikgu yang tau kerja cikgu tu macam mana. Ibu saya cikgu, ...... tp kami sebagai anak cikgu lihat ibu kami bekerja start keluar rumah jam 6.30 pagi dan balik pukul 5.00 petang. Kata ada tuisyen untuk anak2 murid tapi anak2 kat rumah terbiar. Ibu kami hanya mendoakan kami sahaja sebab kat sekolah kami cikgu kami yang akan mendidik kami...... Kami berbangga jadi anak cikgu kerana ibu kami sentiasa mengutamakan anak2 muridnya sendiri. Sampaikan doa dalam sembahyang pun ibu kami tak lupa untuk kejayaan anak2 muridnya, Kami berharap kami akan mendapat seorang guru seperti ibu kami.

Chekgu Azrine said... [Reply to comment]

dahlia.. gred 45 tu gred tu pensyarah IPTA.. dorang pakai ganjil..kalau kita 44 dorg 45..

mgkin org yg marah tu sbb skim gaji dia dok camtuh je.. so dia tak tahu nak salahkan sapa.. dia salahkan cikgu2.. padahal rezki memasing.. syukur dengan nikmatNYA..

Kancilbiru said... [Reply to comment]

saya masih merasakan kerja cikgu meletihkan dan susah jugak sebab saya dikelilingi oleh orang2 yang bergelar guru..

kerja tak sudah2 sampai kena bawak balik umah kadang tu. at least orang lain keja 8-5 boleh buat OT...:)

joegrimjow said... [Reply to comment]

alah, dapat duit banyak pun cikgu kita jugak kan?
:p

Anonymous said... [Reply to comment]

Salam...trtarik dgn entry ni...btol ckp cikgu Dahlia...jd ckg bkn sng...org yg bnr2 sbr n btol2 ikhlas nk mendidik anak bangsa je leh thn dgn tekanan keje sgbgi ckgu ni...sy pon bkal guru dan sdh mngajar di dua buah sek yg berbeza...meme bkn keje yg sng...xsprti yg disgka ms sek2 dlu...kna byk sbr n sntiasa ikhlas bru dpt hdpi sume sbrn kt sek....ape2 pon kna tbahkan hati kpd sume guru n brsdia kpd bkal2 guru...;)

faeez said... [Reply to comment]

sangat setuju dgn cikgu dahlia....dan setiap makhluk Allah dah tentukan rezeki masing2....bersyukurlah dgn apa yang ada dan bersabarlah dgn apa yang tiada....

DaHLia said... [Reply to comment]

@Eryati

eryati pun cikgu di rumah kan?? hehee

DaHLia said... [Reply to comment]

@WaKi

yup, semoga ganjaran ini membangkitkan lagi semangat kami untuk terus menabur bakti, mendidik generasi pemimpin negara masa depan. InsyaALLAH

DaHLia said... [Reply to comment]

@cikgu isza

hehe... manja sangat!!! :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@nanne_manja

tgh konfius, camne tau Dahlia kembali belajar..hehe..

best kan kalo ada career swapping, bagi can pada sesiapa yang dok ngutuk cikgu tu, jadi cikgu...tak payah lama, sehari pun okeyy... :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Yastro

tu laa pasal..
yg dok tak puashati, geng gomen sendiri, camno laaa cik dahlia ni taknak melenting..hihiihih

DaHLia said... [Reply to comment]

@gadisbunga

meh masuk gomen mehh baru gomen bela :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

erkk?? meeting apakah itewww????

DaHLia said... [Reply to comment]

@misya mialen

yup, hanya cikgu yang tahu kerja cikgu..
hanya nurse tahu kerja nurse..
hanya polis tahu kerja polis..
so memasing tahu sendiri lah kan :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@n@m@n

adoi..tu nak suh aku pasang FB comment la tu sini ek nak men LIKE2..hehehe

DaHLia said... [Reply to comment]

@JKD Sejarah Menengah Rendah Muar /Ledang

insyaALLAH, nanti akan dapat guru seperti ibu kamu... :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Chekgu Azrine

owh, baru tahu..hehe..
maklumlah, kita nak 44 tu pun jauh merenung masa depan lagi...deme ni cepat jer leh naik..kejap2 dah naik gred.. tapi apa daya, rezeki masing2..adalah kelebihan kekurangan di mana2 kan.. kita bersyukur jer :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Kancilbiru

tu laaa..kalo lah cikgu2 leh OT, mesti daku akan jadi Overtimer pertama :D boleh bankrupt lah kalo cikgu ada OT..heheh OT tak berbayar kat rumah sendiri jer laa...

DaHLia said... [Reply to comment]

@joegrimjow

aminnn...rezeki, sapa yang nak tolak dikkkkkk :D

Anonymous said... [Reply to comment]

Saya sgt minat utk menjadi guru tapi mungkin belum jadi guru kot..asyik2 gagal medsi..last2 ambil kos lain..
Tapi, insyaAllah dalam peringkat master ni, sayasambung dalam bidang pendidikan..alhamdulillah..dah diterima..
Seingat sya, tiap kali cuti kt universiti, saya akan memohon jadi guru ganti..sbb trlalu minat utk menjadi guru..
bukan senang nk jadi guru ni..tanggung jawab terlalu besar..
siapa yg kata kerja guru adalah senang..mmg bercakap ikut sexap mulut sahaja..

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

Selamat bergelar guru yaa...
semoga nanti bila dah posting, jadi cikgu yang cemerlang ... cari pengalaman di sekolah sebanyak mungkin dpd mereka yang berpengalaman :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@faeez

tq.. InsyaALLAH...
Mudah-mudahan kita sentiasa mengingatiNya walau dalam ada mahupun tiada :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

:D sis pun kali ke3 interview baru lepas nak dapat KPLI tu..
tapi yerlah..dah rezeki baru Allah nak bagi.. kali pertama, kali kedua tu memang keikhlasan tak sepenuhnya lagi...dah kali ke3, memang betul ikhlas, baru dapat KPLI..

anon sambung Master Edu kat mana??? ke sama dengan sis dahlia ni?? huhuhuh

Fitri Senin said... [Reply to comment]

Mmg ok pe yg diberi kpd cikgu tu.. Sesuai dgn keadaan skrg

DaHLia said... [Reply to comment]

@Fitri Senin

terima kaseyyyy :D

maya said... [Reply to comment]

uish....betol tu..jadi cikgu payah tambah lak zaman sekarang banyak nor budak yang terlebih diajar...melebihi cikgu...memang kadang2 lecturer pun leh salahkan cikgu if student dorang wat silap...hahahaha....kelakar jer...cikgu pun leh kene hentam dik lecturer jugak...tu pengalaman saya masa belajar deg..

Anonymous said... [Reply to comment]

bagi cikgu2 cuba la jadi pensyarah dalam setahun....nanti mesti tahu beza pensyarah dgn cikgu...mesti cikgu2 tak sanggup nak tempuh jadi pensyarah...kerja pensyarah sebenarnya 24jam. sudah la terbeban dgn mengajar,kena buat kerja admin lagi, then kena buat penyelidikan, kena melayan kerenah mak bapak dan kerenah pelajar. kena berdepan dgn bermacam2 audit. cuti tak macam cuti. meeting sana sini. kadang samapi kena pegi oversea. bukan pergi bercuti, tp pegi wat kerja yg penuh tekanan. kalau nak naik pangkat,punyala susah. banyak kreteria yang kena penuhi. klau malas, pensyarh tu akan berada di takuk lama.jauh keinggalan dari org lain. bukan nak cakap cikgu tu kerja reliks, tapi kena paham la jgak kerja pensyarah....pensyarah pun mendidik anak bangsa jugak..tp trend sekarang org lebih kenangkan cikgu dari pensyarah....meang beruntung jadi cikgu. pensyarah ni akan dipandang lekeh oleh bekas2 pelajar apabila pelajar tersebut telah berkerja dan memegang jawatan yg lebih tinggi dari pensyarah, akan tetapi cikgu akan dipandang mulia oleh pelajar tersebut.

DaHLia said... [Reply to comment]

@maya


ahha terlebih ajar... sesuai ayat tu :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

kami kat sini bukan mulakan perbandingan.. kami pun faham, masing2 ada tugas2 masing..

sama juga kami harap org lain pun faham...setiap bidang ada cabaran tersendiri.. kenapa nak merungut dengan kerjaya kita, kena nak berhasad dengan kerjaya lain..kita sendiri yang pilih jalan hidup kita, kita kena lah tempuhinya .. kalo kita nak merungut itu ini, asyik dengki2, xkan kemana ....

btw, Anon yg maybe seorang pensyarah..
anda berjumpa cikgu atau pensyarah dulu dalam hidup anda?? siapa yang mengajar anda membaca, menulis, mengira, menjadi remaja, membesar, memberikan motivasi dalam hidup, membantu anda menjadi seperti yang anda jadi sekarang?
saya percaya, jawapannya ibu bapa, dan kedua, guru/cikgu... :D

anyway, saya sendiri masih ingat dengan bekas2 pensyarah saya..semuanya berjasa, memberi pengalaman berguna..

kalo taknak dipandang lekeh, jadilah seorang pendidik yang dihormati, disegani, dan disayangi.. Ikhlas dalam mendidik.. Ganjaran Allah tu akan sampai pada kita..

Anonymous said... [Reply to comment]

apa lah yang nak dikecoh2 kan dengn kerja korang masing2. saya gaji kecik sahaja pun tak bising2. tak ada penghujungnya kalau asyik bertekak tentang kerja dan gaji ni. sepatutnya isu kecik ini tidak perlu diperbesar2kan. kalau diperbesar2kan akan mengundang bahaya kepada diri, masyarakat dan negara. tidak kah anda boleh berfikir secara positif? gaji sebesar mana pun, kalau tak disusuli dengan kesuyukuran maka ia tetap tidak akan mencukupi. apa yang penting, tanggungjawab terlaksana dan rezeki yang diperolehi adalah halal. wahai masyarakat malaysia, berhentilah mengutuk antara satu dengan yang lain. bukannya dpat gaji pun klau buat kerja kutuk mengutuk tu.

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

betul betul betul :D
syukurrrr :D

my.heart.craft said... [Reply to comment]

akum cg dahlia...best jugak topik ni...
bila baca kelakar pun ada...
apapun yang penting ikhlas dgn kerja kita...

nieda said... [Reply to comment]

tertarik dgn topik ni...
gred 45 tu pensyarah. Macamane pun saya tetap tabik dengan cikgu. Jasa dan pengorbanan mereka sangat besar. Tak payahlah dengki mendengki..

Bak kata husband saya seorang pensyarah...Bukan senang nak jadi cikgu berbanding dengan pensyarah..melayan karenah student di sekolah yang dari pelbagai latar belakang compare dgn student U yang sudah terpilih, so senang untuk dibentuk..

bizhunter said... [Reply to comment]

terima kasih cikgu dahlia sbb bagi luahan hati mewakili cikgu di malaysia....biasala, org lain hanya nampak tugas luaran guru, tapi mereka tak sedar beban tugas guru nk jadikan anak2 didik ni berjaya...
kepada yg bukan guru, x payah la nak banding kerja korang dlm bidang2 lain tu dgn tugas guru sbb korang mmg tak tahu jerih payah sbg guru...
guru ni anak emas kerajaan ke? jangan berfikiran kolot la ye...bersyukur la dgn rezeki masing2...

Anonymous said... [Reply to comment]

Anggaplah apa yg dapat tue semua dari Allah...so,semua tu Allah yg atur...bila Allah yg atur,bermakna semuanya sempurna dan adil...Perancangan Allah adalah perancangan yang terbaik...redha dgn apa yg ada...mungkin Allah ada simpan yg lebih baik untuk yg lain2 tue...

DaHLia said... [Reply to comment]

@my.heart.craft

org tgh membuak2 marah, dia kelakar lak...ekekekekekee

DaHLia said... [Reply to comment]

@nieda

tul tu..
paling susah yg cikgu pertama (pra dan SK) terima budak2 tu.. nak ajar seseorang tu untuk belajar, mengenal ilmu..bukan mudah.. dah lepas 16thun, biasanya manusia ni dah boleh fikir sendiri mana betul mana salah...setiap peringkat ada susah senang :D

apapun, cikgu yg patut disanjung pertama sekali adalah ibubapa :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@bizhunter

mewakili ke?? hehe... tak sengaja tuuu..
setiap kerjaya ada susah payah tersendiri.. yang penting kita kena menghargai sumbangan antara satu sama lain...setiap individu menyumbang untuk pembangunan negara, hatta seorang tukang kebun pun... :D

N'dninety said... [Reply to comment]

alahaaiiii.. x abis2 lagi npknya org2 diluar sana x puas hati ngan guru..hari tu nurse, then engineer and now pensyarah..napela org asik nk dengki ek? dia xtau gakni cikgu2 sllu kuar duit utk ank2 muridnya sbb tu murah rezeki guru huhu..:P
p/s: Wahai org2 di luar sana, apapun pekerjaan anda skrg ni, smuanya bermula dr seorang guru..JGN ibarat kacang lupakan kulit..*\m/peace*

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

yup..syukur dan redha..
semua rezeki datang daripada-Nya ... :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@N'dninety

biarlah org dengki..
yg penting pahala kita dapat..hehe

kena baca sajak Usman Awang tuuu :D

Anonymous said... [Reply to comment]

kenapa eh??? sy tak dpt nak ingat nama sorang pun pensyarah sy kat uni dulu..tp cikgu2 sy dr sekolah rendah sampai ting.6 sy ingat semua nya....

Anonymous said... [Reply to comment]

dalam situasi perdebatan di atas, nampaknya kerjaya pensyarah tidak dihargai oleh orang ramai...fikir2kan lah wahai teman2..pensyarah pun mengajar anak bangsa jugak...bayangkan kerjaya pensyarah tak wujud...tak akan ada profesional dalam bidang2 tertentu jika tiada pensyarah....dan bayangkan kalau tiada guru, maka tak ada manusia yang tahu membaca didunia ni...jadi pada teman2 yg membuat pendapat berdasarkan emosi, saya cadangkan fikir2kan lah semula....TQ

Anonymous said... [Reply to comment]

semua ni rezeki yang Allah bagi..klu x dpt tu,maknanya bukan rezeki koranglah tu..kerajaan tu cuma perantara jer..klu korg pertikaikan tu,samalah mcm mempertikaikan rezeki yg Allah bg..tapi yang aku peliknya,apa sangatlah kelebihan yang guru dapat dr penjawat awam yang lain ni..rasanya,smua sama...bukannya guru jer yg diberi kenaikan gaji tahunan tu..semua penjawat awam..kelebihan guru cuma time based dipendekkan dari 10 ke 8 tahun..tp,klu tgk penjawat awam yg lain,ada yg 3-4 tahun jer dah naik dr 41 ke 44..xder plak yg pertikaikan..kompius betul aku..kepada SAPA2 YANG MEMPERTIKAIKAN BAJET 2012,BOLEH TAK TOLONG SENARAIKAN KELEBIHAN UNTUK GURU DLM BAJET 2012 BERBANDING PENJAWAT AWAM LAIN...lumrah manusia,tak pernah puas dengan apa yg ada..cuba renungkan betul2,kita tak rugi apa2 pun dlm bajet ni..takder sape2 pun kena potong gaji kan???bezanya ada yg untung sikit,ada yang untung banyak...tp,kita still UNTUNG kan??so,apa masalahnya..

Anonymous said... [Reply to comment]

skerja seorg cikgu bukanlah seseanang bercakap...menjadi seorang cikgu pada zaman skrg sgt mencabar...klu dulu setakat belajar blm tau betapa perit menjadi seorang guru...aabila diri sudah menjejakkan kaki ke sekolah barulah kita mengenal siapa itu cikgu.....cikgu zaman skrg sgt byk cabarannya krn ingin menjadikan seorg manusia itu menjadi manusia dlm erti kata sebenarnya...bukan manusia dr segi luaran...manusia mcm ragam itulah yg payah n susah untuk kita buat berbanding kerja lain....dlm dunia ini brapa org manusia yg berlainan agama,latar belakang,mentaliti, dan emosi....?cuba kita bayangkan...klu mau tahu betapa peritnya seorg cikgu lihat pada bapa n mama bagaiman adia mendidik kita...sudahlah cikgu punya anak2...nak didik anak2 org bukan sesenang yg kita fikir..tanya pada diri,,mampukah diri kamu mendidik anak bukan dr zuriat kamu???mampukah kamu?tanya diri...jika selami dr hati bersyukurlah sbb sblm kamu menjadi dewasa kamu mengenal dulu guru kamu....berterima kasihlah pada guru,,ketika kamu kuar bekerja kamu hntar anak2 kamu ke sekolah untuk di didik,,betapa payah mendidik anak2 org lain....krn berlainn darah...kenalilah betapa perit seorg guru.....rezeki itu Allah dah tetapkan....kali ni rezeki guru..akan dtg mungkin rzki kamu...mf krn saya terpanggil untuk membuat komen disini...kalau kamu dr golongan profesional kamu xkan komen sebegitu....biasanya golongan itu mentaliti kelas pertama..masing2 ada tugas...masing2 payah...tp fikirkanlahmana lebih baik...kamu berdepan dgn org dewasa atau kanak2 yg masih perlu dilentur ...itulah seorg cikgu...

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

kena makan kismis bebanyak tuu :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

tiada siapa yang tidak menghargai kerjaya pensyarah :D semua kerjaya yang ada di Malaysia ni sama2 menyumbang ke arah pembangunan negara..hatta buruh kontrak Indon tu pun.. cuma masing2 kena hargai antara satu sama lain.. tak perlu nak dibandingkan kerja itu ini, sebab setiap kerja ada cabaran tersendiri..kalau nak merungut, toksah kerja.. kita kerja lillahitaala.. tak perlu nak dengki dengan orang lain :D

just nak semua orang buka mata.. jangan ingat kerja cikgu semudah yang disangka :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

potong gaji??? aii xrela .... :D

itulah, kadang2 ni mereka tak dengar habis, tak baca habis budget hari tu..tapi bila dengar perkataan "cikgu" mulalah melenting.. padahal contoh jer pun..

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

tu lah, sis pun rasa macam tu..takkanlah pensyarah gred 45 nak bagi komen dengki macam tu.. sebab pensyarah ni minda dia lebih terbuka luas, bukan macam sis..

apapun, masing2 kena hargai peranan masing2 kan :D setiap orang ada sumbangan dia pada negara.

cumel's story said... [Reply to comment]

@sarah-najwan
assalamualaikum.. macam syok je nak komen sebab sy sendiri suke panas telinga dgr depa dok kata jadik cikgu ni senang.. aishhhh~~senang kalu tahun 70an-80an la kot... la ni, senang la sangat.. ce suh depa masuk, take over keje cikgu... SEMUA keje ek, dr check papr, key in markah, koku, pengeranian and do on. sebab depa xpaham la senang ja depa kata mcm 2..

Anonymous said... [Reply to comment]

tu laaa.... siapa nak cuba jadi cikgu.. buat semua yg cikgu buat.. lakukan semua rutin yg cikgu lakukan..... tak yah bagi lama2.. sebulan cukup lah.... rasakan..... kalo dah nama keje kat sekolah... mmg byk nak kena hadap.... especially karenah budak dan mak bapak... kadang kerana ngan tukang kebun pun dipersalahkan.... sbb apa? sbb mentallity org2 kaya yg anta anak kat sekolah ni dgn anggapan... anta anak ke sekolah.. bior orang2 kat sekolah jaga anak diaorg... diaorg nak g keje... nak carik duit... nak jadi kaya....
cikgu carik duit lebih buat tuisyen pun salah?
duit tu g ke mana? ke budak gak... nak fotostat kertas latihan budak pun kena byr... kalo keje gomen lain.. photostat pamplet jualan murah pun boleh kat opis diaorg..

sy takder la niat nak pertikaikan kerja org lain...tp bila org dah pertikaikan kerja kita.. hangin la gak kan?
sebenarnyer semua pekerjaan ada kepentingan.... even tukang angkat sampah pun penting kerja nya... jgn la ckp kerja org ni senang.. kerja org tu senang... buat jer la kerja masing2... kalo dapat rezeki lebih tu... bersyukurla... kalo tak dapat... redha la ngan apa yg kita dah dapat...
belajar bersyukurrrrr....

Laili said... [Reply to comment]

fuh..berjela2 komen ttg guru ;)

* DG45 utk pensyarah IPT, kan?

tak perlulah rasa cemburu walaupun kita sama2 mendidik anak bangsa & kita jugalah jutawan akhirat. apa2pun setiap bulan kita akan dibayar gaji dgn kerja yg kita jalankan. full stop :)

Anonymous said... [Reply to comment]

bodo punya DG45... lupa bahawa rezeki masing2 telah diberi oleh Allah s.w.t. Terimalah rezeki yg telah tertulis untuk kita... kalau taknak gaji DG45, boleh berenti. Pergi masuk hutan potong balak. Boleh laa dapat gaji DG Balak!

- dari aku seorang penjual baju bundle bersarjana -

Anonymous said... [Reply to comment]

yela,ingat senang keje cikgu?saya ni mengajar pemulihan khas rasa cam nk migrain je hari2 dk pk camne la nk pulihkan murid2 nih...duk umah pn xabis pk lg camna nk buat diaorg tu bleh 3M nih....nk sediakn lembaran kje pn kna guna duit sdri...sngnye kje ckgu....yg ln tu malas nk ckp....redha jela....

Cik Kamoo said... [Reply to comment]

Rezeki masing-masing dah telah ditentukan oleh Allah swt. Jadi apa sekalipun kita di mukabumi Allah ini, asalkan niat kita betul dan ikhlas serta pekerjaan yang dilakukan halal... Insya-Allah semuanya akan dirahmati.


Tak perlu cemburu atau rasa tidak puashati antara satu sama lain, tak menguntungkan sesiapa pun. Kita punya peranan masing-masing. Gaji besar atau kecil, dapat lebih imbuhan atau kurang imbuhan adalah terletak kepada penerimaan seseorang. Jika seseorang itu bersyukur dengan rezeki yang diberi Allah melalui pekerjaan yang dilakukan ...


Insya-Allah walau pun sedikit yg diterima pasti akan merasa cukup (pesan mak saya)jika kita bersyukur, tapi andai tidak bersyukur, nilai gaji/imbuhan sebesar mana pun tetap akan rasa tak cukup dan akan punya rasa iri hati pada apa yg orang lain terima.


Buat semua guru Malaysia, jasa kalian memang besar ... mendidik anak bangsa dari tidak tahu apa-apa dan tidak kenal alif ba ta, abc, 123 ... semuanya sudah kenal sehingga mampu bergelar perdana menteri, menteri, professor, jurutera, arkitek, pegawai sukan, kerani, budak pejabat, jurutaip, doktor dan sebagainya ...


Kenapa kita perlu marah dan cemburu pada mereka yang bergelar guru sedangkan mereka juga yang membantu kita mencapai tahap sekarang .... Yang marah guru dapat naik gaji lebih pun, dulunya diajar oleh seorang guru!! Betulkan???


Buat semua Guru Malaysia ... TERIMA KASIH, JASA MU DIKENANG HINGGA AKHIR HAYAT, TERUSKAN USAHA MURNI MENDIDIK ANAK BANGSA DENGAN HATI YANG IKHLAS DAN JUJUR UNTUK MALAYSIA!!

SoPhie said... [Reply to comment]

arini program tahun enam untuk budak lelaki bola sepak yg pompuan bola jaring... aku handle bola jaring... aku sorang jer.. cikgu2 lain sibuk buat fail untuk pantauan spsk.. aku la pengadil aku la pengurus.. ade 6 team lawan secara liga.. bape punye banyak masa nak habis.. dari 8 pagi sampai dekat2 kul 12.. mana ade org nak handle budak2 mcm tu kalo x iye2.. aku suka kerja aku.. walaupun org selalu pandang kerja cikgu ni senang... dorang x tahu di sebaliknye.. penat.. tapi aku gembira...

Anonymous said... [Reply to comment]

Jadi Apa pun Niat Hati Kerana Allah nescaya semua kerja kita dipermudahkan oleh-NYA..

Anonymous said... [Reply to comment]

dah baca...sangat menarik untuk menempelak mereka yang sering berfikiran stereotype mengenai profession perguruan...kalau rasa dengki sangat,saya dengan rela hati sudi menjemput mereka try la jadi cikgu sehari di kawasan pedalaman samada sabah atau sarawak...."besttttttt" sangatttt~~for sure korang yang suka mempertikaikan kerja cikgu ini akan berfikir sejuta kali....as Cikgu dahlia said--kalau masuk sekolah,cikgu tu multi purpose...nurse..pak guard..lawyer..kaunselor...polis trafik...yang paling best,cikgu pun boleh jadi tukang rumah...tak percaya???tanyer la cikgu peddalaman yang duduk di kuarters yang uzur...sapa nak baikki?kelas bocor?sapa nk baiki?ADAKAH PEGAWAI YANG BERGRED DG45???tidak mungkin....so,renung-renungkanlah....

Anonymous said... [Reply to comment]

senang ker jadi cikgu?sekarang sy tgh berkursus sebulan setengah di UPM, sebulan setengah lagi out campus, hujung minggu kena dtg kat UPM.tinggalkan isteri, n famili,,, nun juah di rumah,, kalau pegawai kerajaan lain, yang bnyak bunyi boleh buat macam kita buat, silakan,,,, gurulah segalanya,,, pemandu, jaga, imam, siak, doktor, jururawat, pakar psikologi, kaunseling, bahkan menjadi ceti@along,,,

Anonymous said... [Reply to comment]

masing2 punya rezeki......sepatutnyer kita bersyukur dgn rezeki yg diberi....saye pun seorg guru......guru prasekolah....mmg tak mudah keje guru ni.....namun saya suka dgn keje ni....bila ade je anak murid yg dah kuasai 3M....hanya tuhan je tau perasaan tu......

Anonymous said... [Reply to comment]

kenapa kita suke compare pekerjaan orang lain dengan pekerjaan kita..kita x rase pun pekerjaan org tue mcmane dan kita assume pekerjaan itu senang dan kitalah yang patut dapat berbanding orang lain..Apa-apa bidang dan cabang pekerjaan itu ada fungsi dan peranan..bila kerajaan menghargai jasa guru,kita persoalkan permasalahan gaji dan perbandingan kerja..sememangnya kerja guru itu mulia dan bagi saya,jika anda merasa kerja anda senang tanpa banyak berbuat pa-apa,anda sebenarnya tidak bekerja.

Anonymous said... [Reply to comment]

setuju dengan komentar cikgu Dahlia, saya juga seorang guru,memang sgt mencabar,menuntut banyak pengorbanan dan kesabaran,buat semua guru teruskan usaha mendidik anak bangsa tanpa jemu.
Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Anonymous said... [Reply to comment]

saya seorang guru di SBT. Bapa mertua berumur 70-an pesara guru, beliau selalu confuse sebab saya sering pulang lewat biasa pukul 5.00 baru sampai ke rumah. malam dan lewat daripada itu kadang kala..sabtu dan ahad beraktiviti atau xtra class di sekolah. ada kawan sekerja sebulan langsung tak rehat,, bukan lagi 24/7 malah 30harisebulan bertugas..itu tak masuk yang jadi warden dsbnya.. nyata kerjaya guru pada masa kini terlebih mencabar. tapi sy bersyukur sbb rakan2 sekerja tak pernah merungut malah setiap hari mengingatkan supaya meluruskan niat kerana Allah ta'ala.. kalau diikutkan hati kita ada opsyen lain untuk lari tapi kita ada maruah agama bangsa dan negara untuk dipertahankan..

cikguhaslimi said... [Reply to comment]

@Cikguhaslimi

Salam. Jadi cikgu ni memang senang,tetapi kalau jadi Penjawat Awam yang lain LAGI SENANG .......

Anonymous said... [Reply to comment]

sya stuju ckgu. sbb sy pun ckg juga. dulu sy pilih profesion guru krn nak kerja senang . last2, bila da jd guru baru tau btapa susahnya nak jd guru ni. jd kpd staff gomen yg lain jgn kata kerja guru senang. cuba dulu baru tau...

JKB said... [Reply to comment]

Penjelasan:
Sila Sedarkan diri anda dari rasa dengki...dosa tau.
1. Kenaikan Gaji: Semua Kakitangan Awam mendapat perubahan gaji 7% -- 13% .Fakta: Bukan Guru Sahaja.
2. Semua Kakitangan Awam diberi perubahan kenaikan tahunan RM80--RM360. Fakta: Bukan Guru Sahaja.
3. Yang disebut dalam belanjawan hanya contoh semata-mata. Kakitangan Hospital pun disebut mendapat Elaun Tambahan Untuk Pegawai Perubatan termasuk juga kakitangan yang berkerja lebih masa atau on call/on duty.

Persoalan????? Kenapa Pula Guru dikatakan mempunyai benifit yang berlebihan????
Dari segi Gaji seorang guru DG41, memang bermula RM2K, but kamu harus tahu ia berkelulusan Degree.
Dari segi mudah atau tidak...teruskan baca tulisan saya ini.
1. Benarkah setengah hari????
Orang berfikiran primitif, kolot, atau otak sempit...memang setuju, namun guru bertugas seawal Jam 6.00 pagi, mengawal keselamatn pelajar yang datang ke sekolah. Jam 7.00 masuk kelas mengajar. Kalau yang tidak terlibat dengan urusan pentadbiran, kena 25-30 masa (45 minit 1 masa) dalam seminggu. Masa Free (sebenarnya bukan free) diisi dengan marking kerja budak, buat perancangan, mengurus masalah pelajar, kebajikan pelajar...malah jadi driver pelajar ke hospital pun boleh berlaku. Masa yang dikatakan free ini tak cukup, kalau sekolah tu dua sesi (kerana sekolah kecil), maka semua longgokan kerja akan dibuat dirumah...tak boleh jika tidak dibuat...sebab tak akan capai sasaran kerja. Bagi yang satu sesi...balik jam 4.00pm, pun kerja sekolah masih menagih masa-masa lapang kat rumah. Selain itu, oleh sebab kita sering diwarnai oleh kecanggihan teknologi, sampai malam pun kerja-kerja sebagai guru berlarutan...mengisi kehendak NKRA secara online..huh!!!
Engkau yang bukan cikgu tu...sedarlah...nak dapat secupak beras...hendaklah berkorban, jangan menyesal kerjaya yang anda pilih sebab disitulah periuk nasi anda..
Cerita pasal Time Base, Guru memang ada time base...8 year setelah di pendekkan dari 10 thn, Time base ini hanya untuk guru...ini bukan kelebihan kerana penjawat guru yang memerah segala ilmu demi mendidik anak bangsa...terlalu ramai, maka time baselah cara untuk menaikkan gred selama tempoh tertentu berkhidmat. Bukan semua guru, hanya guru yang tak bermasalah sahaja...fahamilah. Cukuplah.. kalau nak penjelasan lagi... u pi sambung study..tukar kepada Guru, baru u tau GURU.

Daddy Cool said... [Reply to comment]

Gred 45 tu gred pensyarah tuh...Memana cikgu yang mohon jadi pensyarah lepas 41, terus lompat ke 45, takder 44...

da GeeKy OraNge said... [Reply to comment]

Saya bersetuju sgt la dgn cgu dahlia ni..itu belum campur lagi dgn emosi sendiri bile detmpatkn di pedlmn..nk2 di srwk ni..hah..utk pakcik yg gred 45 tu...sggp ke tukar tempat naik bot ke sekolah dgn sy?klu sgp silakan..klu dah dpt result cemerlang dlm exm tu plak..kdg2 mak ayah ni siap bangga2 sgt anak die pandai..tp jarang sgt ade yg ucap time kasih pd cekgu..jadik moral of the story jgn la jeles sgt ngan kitorg cekgu ni klu korg sendiri x pernah rase camne jadik cekgu....

Anonymous said... [Reply to comment]

Salam cikgu dahlia..mmg lepas budget semua org kata cikgu je untung..entahla..apapun sepatutnya memasing bersyukur dengan apa yang dapat..apapun apa yang disampaikan oleh cikgu dahlia mewakili semua cikgu..hanya cikgu yang memahami situasi sebenar profesion perguruan..

DaHLia said... [Reply to comment]

@cumel's story

hanya cikgu je faham tugas cikgu kannnn ^_^

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

sekolah kan pusat nursery... heheh..

pernah ada cikgu kena marah sb bagi balik kul2...ade ke patut suh dipanjangkan waktu sekolah sampai kul 5 ptg, sekali ambil anak lepas balik keje... hahaha..

baik suh anak dgn cikgu tido dan berumah tangga kat sekolah jer kan :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Laili

yup, pensyarah kata deme...

tang gajiiii semua sukerrrrr...tang bonus lagilah suka...tapi tang keje, semua merungut..manusia :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

DG Balak minimum bape bro??
wa rasa nak jugaklah..hehe

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

mudah2an anak2 murid cikgu berjaya menguasai 3M yer.
insyaALLAH, selaga bakti dan wang ringgit yang dilaburkan akan mendapat ganjaran yang besar di sisi Allah kelak

DaHLia said... [Reply to comment]

@Cik Kamoo

Terima Kasih..

Cikgudahlia sdg berusaha untuk mengeluarkan produk2 berguna untuk agama, masyarakat dan negara...Aminnnn

DaHLia said... [Reply to comment]

@SoPhie

yeahhh chaiyoook cikguu...
ni 6team leh handle, nanti leh handle perlawanan peringkat daerah, negeri dan seterusnya pulak ni...

pengalaman tu sangat berharga kan cikgu :D

All the best ya...
May God always bless Cikgu Sophie :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

yup, bekerja kerana Allah.. :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

yup..yang stay kat pedalaman, meninggalkan segala kemudahan di bandar, jauh dari keluarga tercinta dsb, memang saya pun salute~~~

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

kursus apa kat UPM selama tu cikgu???

yg jadi ceti@along tu tak tahan..last2 malas nak citer bebanyak, hulur je duit sendiri...
takpelah, budak nak belajar...nanti Allah pasti membalasnya kan

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

betulll...happy sangat kan bila pelajar yang kita ajar dapat apply dalam kehidupan dia..

saya dapat bayangkan, perasaan yang mmg sangat bernilai bila kita dapat ubah sesorang dr buta kepada celik... ops, bukan buta mata..maksudnya buta huruf kepada celik huruf dsb..

semoga Allah sentuasa merahmati cikgu :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

:D dah sifat sesetengah manusia, susah nak bersyukur dengan nikmat yang diberi..

mudah2an mereka yang berhati busuk ni dibukakan pintu hati oleh Allah untuk menerima orang lain seadanya :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous


thanks for the puisi :D
puisi yang merangsang sanubari..!!

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

yup, luruskan niat kerana Allah :D
jadi cikgu ni indahhhhh :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@cikguhaslimi

hahaha...wallahualam :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

sama lah kita...
betapa buruknya prasangka dulu kan..
dah bergelar srg guru sekarang baru tahu langit tinggi ke rendah..
tak semudah yang disangka :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@JKB

panjangnya huraian..leh buat post ni :D

mudah2an mereka yang berhasad dengki ni diberi petunjuk dan hidayah oleh Allah agar tahu menghargai orang lain... Aminnnn

DaHLia said... [Reply to comment]

@Daddy Cool

aper lagiii...
jom jadi pensyarah lah lepas grad nanti wehh..
tapi pensyarah IPG atau Matrikulasi je lah lepas kut..
kalo U, kena bayar balik, payahhhh :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@da GeeKy OraNge

next time kan buat U kat pedalaman lah kut, baru rasa susah payah orang naik bot 2,3 x nak sampai ke sekolah...nak keluar beli stok brg pun sekali dalam sebulan.. nak guna api pun kena catu, apatah lagi ASTRO dsb... Bersyukur dengan apa yang kita perolehi..alhamdulillah :D

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

takpelah, kita sabar jer lah..
yang penting, terus tunaikan tanggungjawab...nak cuti sekolah dah ni ... leh release2 tension sementara tunggu sesi persekolahan tahun depan plak :D

Anonymous said... [Reply to comment]

salam...bosan betul org asyik pertikaikan kerja guru. tak de benda lain ke nak dibuat. kenapa kalau guru dapat lebih , sumer org bising? tp bila bidang lain dpt, ada kami bising? nampak sangat tak bersyukur dgn nikmat yg Tuhan berikan pada kita? Nampak sangat ler , cikgu ni mmg banyak kerja sehingga tak de masa nak phd dgn org...itulah mulianya hati seorg guru..

Anonymous said... [Reply to comment]

Senangnya jagi GURU. Cuti dah start. TAPI.... esok sampai rabu kena gi kursus. Tinggallah anak seramai 5 org ngan nenek mrk yg dah tua tu.. Next week 3 ari kena gi sekolah sbb nak agihkan duit bantuan RM100. sebelum 30 Nov ni kena isi online LADAP(splg). 19 December - hjug tahun dah kena gi seklh semula (meeting guru, panitia, dll). Nak gi kedai lg beli lgsir kelas , nak antar jahit lg.(duit sendiri le). sdgkan lgsir rmh sendiri pun dah 2 thn x bganti. Senangkan. sampaikan anak2 pun dah ckp: Bila besar nanti x nak lah jg cikgu.

aroff said... [Reply to comment]

Agaknya insan yang kata kerja cikgu ni senang, mesti dia pun asyik ponteng sekolah dulu. X reti nak menghargai guru. Patutla ada PHD....

aroff said... [Reply to comment]

Hairan.... Kenapa org kata guru anak emas dan paling banyak dpt benefit. Bayangkan kena bersaing dengan 400 000 org lagi. Tambah dengan kenaikan pangkat yg lambat. Gaji lebih kurang jer. Takde beza mana pun. Setarala dgn mana2 yg bergelar siswazah. Nak gaji tinggi jadila doktor, engineer atau akauntan. Guru yang ada master atau phd pun gaji macam tu juga.... Bersyukurlah...

Gen2Merah said... [Reply to comment]

terbaik laa... saya suka dengan luahaan hati cikgu...

abe amri said... [Reply to comment]

semoga kita terus tabah...sebagai guru....memey orang ingat kerja kita senang..banyak cuti.banyak cuti?.. cuti 7 hari pun terpaksa merayu2 dengan GB.last2 kena ambik MC...aduyaiiii..

Ummi Nur said... [Reply to comment]

Tertarik pd pendapat anonymous 10 okt..

Betul ke pensyarah dibenci murid?
Tapi,saya sayang semuaa pensyarah saya..kenapa ye?
buktinya, bila jumpa aje adik-adik yg belajar kat u sama ngan saya, wajib tanye kenal tak Mr X, kenal tak Mrs Y? Sayang sangat n dekat di hati , lagipun cg2 di zaman sekolah dah lost contact..tapi tetap juga syg kat cikgu..:)

Itu semua rezeki, tak usah pertikai org ni lebih org ni kurang..
My one cent opinion, kerajaan nak upgrade IPT nak bagi jadi research university setanding dgn dunia luar-or something like that correct me if i', wrong- itu yg dok suppress lecturer n kena ade byk requirement utk naik pangkat...

Minta maaf kalau terkasar bahasa atau tersalah info..:))

Anonymous said... [Reply to comment]

saya tertarik ngan entry dahli ni...

'HANYA JAUHARI MENGENAL MANIKAM'..tu saje yg leh mgambarkan nape bkn guru salu mhina guru...saye mengajar di SMV...masuk kja 7.30pg - 4.00ptg (tak termasuk ko-ku)...kalo de ko-ku blk kol 5.30ptg..

ade lak kja tambahan spt menguruskan pembelian alat & bahan yg murid guna utk masak,jahit dsbnya..pastu kna uruskan segala dokumentasi Kew PA,Kew PS bagai...menaip segala mcm pelan..yg penting pegawai di jabatan lain(selain sekolah) bole arahkan kerani utk urusan tu..nk wat analisis,kertas kerja dan sume tugas2 pkeranian guru sniri yg selesaikan...uruskan school enterprise utk setiap panitia Vokay..

kalo nk tulis sume beban tugas da mcm merungut la plak tp ati ni touching gak la bile ade yg mhina profession pilihan kite...

hanya Allah yg membalas segala kebaikan & keburukan...wallahualam..

Anonymous said... [Reply to comment]

I'm not a teacher..I like this article very much..well said about pekerjaan secara umumnya..terbaca blog nie masa dok cari SBPA...

Sebenarnya, dapat kerja kerajaan pun kira perlu syukur sangat2..saya pernah kerja swasta hampir 10 tahun diluar sana..walau ada segulung degree,saya berpeluang melakukan jenis pekerjaan dari bidang un-profesion sampai profesion..

Apa2 pun, sebagi manusia kita memang takkan lari dari membandingkan sesama kita.. Selalunya kita juga cepat cemburu bila orang yg rapat/kenal/(se-penjawat awam) lebih dari kita..(kes nie, guru jadi anak emas kerajaan)..

Kalau difikirkan secara positif nyer : Anak kita hantar ke sekolah beratus hari dalam setahun. Adakah anda nak guru2 yg 'stress', 'gaji sikit-or sama', 'tak puas hati sebab bertahun tiada kenaikan pangkat' yang jaga dan beri ilmu pada anak2 kita? Bila kena pergi turun padang kokurikulum, guru lepas geram pada anak2...? I dun think so..they should be taken care because they take care of our children..Biarlah guru2 lebih sikit, dan rasa dihargai oleh kerajaan Malaysia...

Kalau betul2 nak banding kerja, bandinglah dengan rakyat malaysia yg kerja macam2..kdg2 tak berbaloi dengan usaha, dan ijazah yang dimiliki..

Sebenarnya saya pun ader gak jeles ngan cikgu..tapi redha because of our children)..Kalau kes berkhidmat kepada negara nie, macam kata pengarang artikel nie: semua orang pun menyumbang ke arah kebaikan negara tak kira apa sekali tugas pun, dan semua tugas ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.. Sayonara.. :)

Anonymous said... [Reply to comment]

Aku syok baca kupasan mengenai tugas guru tu....Memang orang x nampak apa kita buat sebab mereka nampak apa yang mereka buat.Tahniah pd setiap guru kerana sanggup berkorban jiwa raga dan wang ringgit demi manusia yang digelar pelajar/murid /student. Jangan banding guru dengan pensyarah sebab pensyarah ada cuti tahun, gaji besar dan kenaikan pangkat pun lebih luas berbanding guru biasa.Anak2 tuan2 mahu aktif bola,guru kena jaga, kena pantau, kena bertugas hujung minggu sabtu ahad, dapat piala kemenangan, ada kasi kat cikgu? jawapannya, memang anak saya terror main bola dll....

Nak ulas kerja guru jangan nilai masa, tapi nilailah kesetiaan dan kesungguhan mereka menjalankan tugas. Sanggup berdiri 80% dari masa kerja di sekolah kerana mengajar anak2 tuan2. ANAK CIKGU MEMANG TERBIAR....Sebab mak bapa pelajar ni lah yang jadikan guru mengabaikan anak2 mereka. Tak percaya?....tanya diri sendiri bila masa kalian memantau anak2 masing2 siang hari, dan malam hari dikala masing2 sudah tidur, cikgu2 asrama bersengkang mata memaastikan anak2 tuan2 diselimutkan dari kesejukan dan diselamatkan dari gangguan orang luar. Fikir2 lah kita semua..Tahniah guru....kalian memang insan berjiwa murni.

Anonymous said... [Reply to comment]

As salam, kenapa guru ... tak boleh bandingkan dengan pensyarah?kalau boleh dibandingkan dengan jawatan lain maka harus juga dibanding dgn pensyarah. Guru membuat persepsi yg sama terhadap pensyarah sgbmana non-guru buat persepsi terhadap guru. 'pensyarah gaji besar..ada cuti tahun...etc..' kalau nak ikut lebih baik cuti macam guru dpt sekali dgn cuti anak2. pensyarah susah dapat cuti waktu semester masih berjalan. kena EL..biasanya. penyarah nak naik pangkat kena tulis jurnal,buku,bentang k/kerja dlm negara/luar negara. belum lagi buat research. itu semua KPI tahunan. Bawak balik kerja (marking assignments/projek berjela, kertas jawapan, buat soalan..semua tu perkara biasa..)So guru tak perlu rasa dirinya sgt penting dan berjasa...biar org yg nilai. tak adil kalau kita kata peranan guru paling berjasa sedangkan kita hidup ni Allah jadikan kita to complement each other sbb kalau semua jadi guru siapa nak design or buat rumah / sekolah..etc..

sebenarnya rasa tak puas hati akan sentiasa ada, tak perlu fikir sgt sbb yg penting buat dgn keikhlasan dan 'passion' akan menyerlah kehebatan. So keberkatan akan diperolehi dan brppungaji akan cukup. insyaallah.

Anonymous said... [Reply to comment]

as salam....tipu la kalo ckp hati x terasa sal entri tu..hmmm...ini lah manusia..mudah sgt lupa..siapa yg kenalkan a-z..siapa yg mengajar dari 1-0..siapa..??tp yg mngajar tu la sering dipersalahkan kerana kelebihan yg x seberapa tu..
isu pensyarah...dh lame mende ni kecoh...masing2 ada kelebihan..masing2 ada kekurangan...pensyarah..mmg...8-4..cuti xder...cg 7-2 (kalo x xtend kelas)..cuti byak kalo x kene panggil kursus...tp terfikir x...

*pensyarah - mengajar insan yg dh tahu semua..membaca,mengira
*cikgu - mengajar,membentuk,mendidik insan yg kosong..xreti membaca,mengira
agak2 korang...apa yg korang pk kan tu..sama x dengan apa yg sy pk kan skrg..

mmg x dinafikan..ada antara pensyarah yg bermula dari seorang GURU = paham bgmana tugas seorg guru..tp bgmana yg pensyarah bukan dari seorang guru..(adakah pemula entri ini begitu)
jujur saya katakan...mmg itu kelebihan seorang guru tp..semua guru memandang itu adalah yg kedua..prestasi,kecemerlangan,kejayaan,kemenjadian insan itu yg dikejar...itu yg dicari...kenapa..kerana itulah tanggungjawab seorang guru...

orait..pasti ada yg berkata-anta anak g pusat tuisyen pun leh pandai..ok..boleh...try anta anak yg umur 7 tahun g pusat tusyen..tgok camne..ada yg kene campak keluar rasanye..(mungkin la..)

ala...kan ada tmpat yg betul2 leh wat anak jadik pndai..ok..boleh..tp berapa ramai yg mampu...(diam..thingking mode)

dah tu..mmg tugas guru..sapa suh sain aggrement..so ajar la..-baik...smua cg terima semuanya..dari umur 7-12 + 13-17 thn..semua nyer cg..10 thun cg ajar..cg mendidik..bg apa semua yg tahu...sehingga mati pun..<--tu kubur sape..owh..tu kubur arwah cikgu *tut*...

cg..saya demam la..<--cg start kete..isi borang..jom saya anta awak g klinik..
cg..ari ni sya x makan lagi..<--hmm..xper..awak mkn dulu..krang cg bayar..
cg..ari ni mak saya dtg lambat..<--jap..cg tel mak awk dulu..
hm..nk tulis kt sini..x abis kot...ape2 pun..
masing2 ada kelebihan..masing2 ada kekurangan..

duduk..rasa..buat..hadap..baru tahu baik @ buruk..sbb mende ni terjadi..baru boleh berkata2<-- dr pngalaman sya..

terima apa yg diberi dengan hati yg terbuka..buat apa2 dengan jujur..ikhlas..moga2 mndpat balasan disana nnt..amin..
kpd semua guru2..keep it up..x yh pdulikan semua ini..kita tahu apa yg kita buat..kita tahu apa yg kita hadapi..

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

biarlah apa org kata...tp pasti..yg berkata itu lupa asal usulnya dalam membaca,menulis,mengira dan sbgnya..jgn sampai cg itu x menghalalkan apa yg diajarnya..sampai bila2 ia x berkat..(harap2 dijauhkan...)amin..

Anonymous said... [Reply to comment]

kat maner2 forum cikgu nie lah paling byk komplen, mengatakan keje mereka paling membebankan sekali kat malaysia nie,kalu pun tak diseantero dunia. saya tak menafikan beban kerja yg bertambah dalam bidang pendidikan, TETAPI jangan lupa profesion lain pun telah mengalaminya.

setiap keje ader kesusahan sendiri.

dan saya tak setuju cikgu kata kerje pensyarah senang, tolong selidik dulu sblm berkata2. sy malas nak ulas sebb saya tak mau jadi mentaliti segelintir cikgu dlm blog ini.

btw, saya dgr banyak rungutan cara cikgu skrg mendidik anak di sekolah. awal2 dah ckp dpn mak bapak pelajar tak boleh dipercaya, kuat menipu..aper ke hal attitude gini. pastu, jgn nak nafikan..kelas tercorot tu tau naper makin teruk?? sbb cikgu tak masuk pun..masuk pun dgn kata2 kesat dan hinaan...

berkhidmat sangatlah tu...

Anonymous said... [Reply to comment]

cikgu cikgu sekarang ramai yang kurang berkualiti. FACT.

COP, ibu saya yang sebenarnya mengajar saya membaca, menghafal sifir, menulis karangan, pergi sekolah cikgu dah tak payah susah2 sangat nak ajar.

Hurmmm entahlah semua orang pun nak claim kerjanya lagi beban, kami yang EO ni je lah yang senang giler kerja? Begitu?

Anonymous said... [Reply to comment]

Yup... Tol 2... Nmpk mcm mudah utk jd seorg Pendidik ni tp sbnrnya berat tugas yg dipikul...... SY seuju pe yg diperkatakan di atas.... SY juga seorg guru, n hanya guru shj yg tahu betapa sukarnya menjadi seorg guru.... SY mngjr di SEKOLAH 1 sesi yg bermula jam 7 PAGI dan pulang ke rumah plg awal pd jam 3.30 ptg seandainya tiada kegiatan kokurikulum.... Bkn itu shj, kdg2 guru juga terlibat dgn kursus Dan juga meeting yg dianjurkn PPD & JPN..... Malahan kdg2 trpksa korbankan masa di rumah hny krn tugas sag seorg guru.... pglmn sY sbb seorg guru, ialah apbl ad ibu bp yg menganggp SEKOLAH sbg nursery utk ank2 mrk yg guru prlu 24jam mengawasi anak2 mtk..... So, jgN tuding hari pd org lain... Setiap pkrjaan Ada kelebihan yg tersendiri, hormatilah bidang tugas n kerja msg2....

Anonymous said... [Reply to comment]

Dalam org dok sibuk compare DG n DS, DH jugak yg tersepit kat tengah2. Xde sape nak fight for DH yg dikhaskan untuk pensyarah Politeknik/Kolej Komuniti ni. Bayangkan gaji DH sama sebijik dgn DG walaupun DH keja 8-5. Pelantikan oleh SPP mcm DG tp bernaung di bawah KPT sbb mengajar budak2 diploma. Master/phd mmg dikira masa lantik tp gaji takat lompat tangga je, kalau ada master gaji pokok lebih kurang 2300++, phd pulak 2500++, sape la yg nak heran dgn DH camni. Tp kalau amik master/phd masa dah sah jawatan, x naik gaji pun. So KP JPP/JPKK xleh mengamuk la kalau ada yg lari ke IPTA utk kejar skim DS. Beban tugas lebih dr DG, selain mengajar taraf diploma at least 18 jam seminggu, kena buat tugas sampingan mcm jd peg exam, peg penyelidikan, peg hal ehwal pelajar sbb kump sokongan memang xde kat jabatan. Selain tu kena buar research n inovasi mcm DS utk kenaikan pangkat. Kalau 'bertuah', dilantik jd ajk konvokesyen utk buat semua benda dr a to z mcn DG. Belum lg kena jd penasihat akademik yg wajib sediakan fail pelajar n simpan di meja masing2. Daftarkan pelajar, hantar pi klinik, kejar pelajar kalau x dtg kelas n exam, call parents kalau pelajar bermasalah n sbgnya. Ramai org terlupa atau x tau ttg DH ni sbb kitorang malas nak bising walaupun gaji kitorang sama dgn DG. Maybe bilangan DH x ramai, jd suara tu kecik.

Ermie Dharlya said... [Reply to comment]

Sudah2 lah semuaaaaa nak kecoh lagi ok... Gaji dah pun naik semua sekali.. Bulan 4 ni dah dapat 3bulan tunggakan, baik DG, DS, DH.. semuanya dapat.. takperlu nak kecoh lagi.. Masing2 ada tugas dan tanggungjawab penting untuk negara.


Dengan ini, saya tutup ruangan komen untuk mengelakkan ramai lagi yang ada PHD (perasaan hasad dengki) masuk komen.. Sekian... Sorry for the inconvenience... Selamat Maju Jaya semua!!!!

Post a Comment

Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Search This Blog ♥

Loading...

♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

My Shoppe =)

♥ Post Terkini Dahlia ♥

♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

Make your own

♥ Tweet tweetttt... ♥

♥ Super Very Important Followers! ♥

Related Posts with Thumbnails

Menarik!!!

 Banner
Blogged.my

♥ Arkib Blog ♥

DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais