BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , , , , , , , , , , , , , , » Contoh Pengiraan Perubahan Gaji Daripada SSM ke SBPA

Contoh Pengiraan Perubahan Gaji Daripada SSM ke SBPA

Share

Sebagai salah seorang penjawat awam, aku sendiri tengah pening lagi dengan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) tu. Yup, memang aku mempertimbangkan untuk setuju menerima SBPA, tapi tidak untuk pencen 60 tahun itu.. Tak tergamak nenek nak masuk kelas marah budak lagi masa tu! :P

 

Perkara utama yang menjadi tanda tanya semua penjawat awam, sudah semestinya berkenaan gaji baru yang akan diterima pada tahun 2012 apabila automatik memilih SBPA nanti. Ni aku sharekan slide yang ada membuat contoh pengiraan perubahan dan pemindahan gaji yang akan berlaku daripada gred gaji semasa sistem SSM kepada sistem SBPA.

Amacam? Jelas dah berapa agaknya korang agak dapat bila gaji tahun 2012 nanti?

 

Personally, aku still blur! Sebab takkanlah nanti bila SBPA, gaji aku sama dengan mereka yang dilantik setahun atau dua tahun awal daripada aku. Pelik! Then, tang tarikh kenaikan gaji tu.. Konpius!

Nak kena dapatkan maklumat sebenarnya daripada CC kat sekolah jawabnya ni. Hopefully taklimat SBPA dibuat semasa aku tak sibuk dengan final exam. Aminnnn…

21 komen:

nur Muhammad said... [Reply to comment]

tak brape nak paham jugak la,,..hikhik

storm rider said... [Reply to comment]

tak phm gak.penin2

Anonymous said... [Reply to comment]

Salam..
slaid ni dari JPA ker?

padin said... [Reply to comment]

salam Sis.. lampiran C dah keluar ke ek? huhuu tak berapa paham jugak tengok sifir tu hahahaa...

JHaZKiTaRo said... [Reply to comment]

thanx for the info.. anyway, salam kenal.. kalau nak baca my experience travel ke 46 buah negara, sila2 la singgah my blog (Aku Sebutir Pasir).. :)

Anonymous said... [Reply to comment]

x berapa jelas...yg pasti takkan gaji sy beza 1 mata gaji je dgn org yg keje x sampai 10 thn.sedangkan sy dah lebih 10 thn...konpius....untungnye org yg baru keje.beza gaji sbpa dgn org lama hampir sama....

Anonymous said... [Reply to comment]

saya dah faham....syukran .....memang sebijik apa yg isteri saya terang...........

Anonymous said... [Reply to comment]

kl awk da faham bole xawk explain pd kami menggunakan ayt yg senang dan mudah difahami...bile tengok saje camni sy rase ssm ke sbpa 2tangge ssm menjadi 1tangge sbpa..btol x??paling tidak memang automatik nek setangga ssm kemudian trn kepda tangga sbpa..cth mudah kl 4thun msuk 5thun keje..T4 kpd T5..beza bape RM..kemudian tangge di sbpa menjadi T3 (sbb masuk thun 5,T5)..beza T3 sbpa tolak T5 ssm..maka daptla byran tahun 2012..camporkan skali ngn beza gaji dari ssm..btol x??

Anonymous said... [Reply to comment]

Kesimpulannya senior rugi junior untung!

Anonymous said... [Reply to comment]

ermm..utk dg29 kalau t4=rm1600.83..akan naik ke t5=rm1665.87 ikut skim ssm dulu..iaitu(a)kenaikannya rm65.04..pastu dia akan turun ke skim baru sbpa ikut sama gaji atau lebih tinggi yg terdekat iaitu ke t2=rm1705..iaitu(b)kenaikannya rm39.13...lepas tu kalau pergerakan gaji tahunan org tu bulan januari 2012..gaji akan naik lg ke t3=rm1850..iaitu(c)kenaikannya rm145...kenaikan (a)+(b)+(c) cuma utk sesiapa yg pergerakan gaji tahunannya bulan januari 2012 shj...tp kalau kenaikan gaji tahunannya cthnya bulan april..bulan april lah br kenaikan yg (c) tu..
-maknanya kalau pergerakan gaji tahunannya bulan januari 2012 kenaikannya adalah:-
=(a)+(b)+(c)=rm65.04+rm39.13+rm145=rm249.17 iaitu t3=rm1850
-kalau x cuma (a)+(b) yg naik dulu..kenaikan yg (c) tu tunggulah bulan april bru naik...
yg ikhlas=suri rumah tangga yg x bekerja..hehe

Anonymous said... [Reply to comment]

pening kepala dgn sbpa selayaknya di sebut sistem bangsat perkhidmatan awam, apa2 pun yang untung buaya buaya di atas tu mereka naik beribu yang bawah2 ni seratus pun tak sampai bangsat JPA

Anonymous said... [Reply to comment]

desas desus mengatakan tangga gaji bru SBPA menunjukkan junior setahun dua tahun sma gaji dgn senior yg sdh bekerja lbh 2 thn....macam x adil...???
~yg x puas ati~

Anonymous said... [Reply to comment]

SIFIR GAJI TU JELAS DAN MUDAH DIFAHAMI.SKIM INI MEMANG BENAR2 MENTRANSFORMASIKAN PERKHIDMATAN AWAM KE PERINGKAT DUNIA SERTA BERPENDAPATAN TINGGI.

Anonymous said... [Reply to comment]

Assalamualaikum, saya agak bersetuju dengan pendapat cik dahlia mengenai hal "BLUR" ni. Lampiran C tu puas carik kat JPA dengan MOE punya site tapi tak ada..... lagi satu, nampak gayanya,gaji ikut gred gaji terdekat tu agak tidak adil kepada orang yang lebih senior.... Lebih baik gaji sebaris tu ikut tahun servis, bukan ikut gaji terdekat.. ikut tahun kan senang nak kira... orang pun tak marah-marah kerana ramai yang tidak puas hati.. termasuklah saya sendiri..

Anonymous said... [Reply to comment]

salam...ni menda halus..


jgn SAIN dulu..jgn GHAIRAH pasal naik GAJI

ADA TAK KENA SIKIT DGN SBPA...

YANG BERKENAAN TOLONG LA ADJUST

dok kira gaji BOS naik mendadak...

kumpulan premier 1 hingga 2 kali ganda naik..

contoh bos aku skrg rm 7000 naik rm 14000..

Orang no 3 negara rm 50000 hingga rm 65000 (ABG DEK)

kumpulan sokongan cuma naik dlm lingkungan terendah rm 30 hingga rm 150 sahaja

memang ada "exit policy" utk BOS-BOS ni tapi BOS ada immunity..

KITA TAKDA WEI..KENA TENDANG LAGU TU TRUS..

org bawahan cam aku ni gaji kecik.

harga barang gerenti naik..

kalo KPI tak tercapai jdnya PTD,KERANI,PAP,DRIVER,DAN SEMUANYA jadi la KAMBING HITAM..

3 kali cukup la hangpa...boleh la berenti..

INI LAH IDEA BERNAS ABG DRIS,ABG DEK DGN JPA..(Kalau korang tau sape ok ler)

Penjawat Awam seakan diswastakan...kalo hangpa kena berenti masuk la org lain..bukan MELAYU..dan seterusnya..

YG bagusnya SBPA ni suma kena buat keje betui2 la..


INGAT 3 KALI JE WEI...

nur_anis said... [Reply to comment]

sy dah dgr taklimat,,,yg pahamnya lampiran c rahsia,,,cuba byangkan klu rahsia watpe suruh sain,,pe2 pon kna jelas,,baru leh sain,,dah tu kalau dah sain sampai bila2 dah xleh ubah,,,pergh,,,

Anonymous said... [Reply to comment]

Asalamualaikum,
Gaji saya sekarang RM3283.55 (T3- DG44) manakala gaji kawan saya berada pada RM3133.27 (T2- DG44).
Setelah membuat pengiraan saya dapati gaji saya dan kawan saya berada pada kedudukan yang sama dalam SBPA iaitu RM3485. Apakah pengiraan yang saya lakukan itu betul?, tolong tuan perjelaskan...

Anonymous said... [Reply to comment]

betullh tu cik tuan dg44..lps tu kalaulh kwn cik tuan tu pergerakan tangga gajinya bulan jan..nasib baiklh dia..gaji dia naik dulu satu tangga dr cik tuan..iaitu di t4=rm3735..nasiblh bdn...sabau je le..biasalh tu setiap perubahan mesti ada kelebihan dan kekurangan nya..bersyukur je lh..janji gaji mati tu jauh lg..mcm husband sy..kalau xde sbpa ni..tertonggeng2 lh dia mengadap tembok sbb gaji dia mati tahun 2011 ni..padahal ada 18 tahun lg servis..cuma kalau betul ceupacs ckp ada kekurangan blhlh dibetulkan sikit2..jgn x jd dh le..haruu..den..
yg ikhlas =suri rumah x berkerja..hehe

Anonymous said... [Reply to comment]

sebenarnye xder ler x adil untuk senior setahun/2 tahun lebih, bcoz junior yg dpt naik sama gaji dgn senior dilewatkn kenaikan gaji tahunan, cth; sepatutnye kenaikan gaji tahunn bln jan akan jd bln april/julai/oktober. so jd lebih kurang sama ler...diaorg rugi coz lewat naik gaji tp untung coz dpt naik gaji lebih.

Anonymous said... [Reply to comment]

yg rasa gaji naik skit, apa kata korang sambung study... ada degree, then blei naik gaji...tp tanggung ler untung study pulak...

Anonymous said... [Reply to comment]

Subhanallah... Zaman sekarang untung boleh 'komplain'.. luah isi hati dalam 'alam maya'... ada yang akan tahu.. dan ada yang akan baca.. Zaman SSB saya tak pernah merasa apa itu 'melintang' apa itu 'menegak'.. Orang yang dapat.. terus menikmatinya sehingga kini... Apa yang dilakukan kepada penjawat awam yang tak pernah menikmatinya sebelum pindah ke SSM..??? Tak ada apa pun.. (Sekadar itu dahulu.. nak tgk komen)

Post a Comment

Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Search This Blog ♥

Loading...

♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

My Shoppe =)

♥ Post Terkini Dahlia ♥

♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

Make your own

♥ Tweet tweetttt... ♥

♥ Super Very Important Followers! ♥

Related Posts with Thumbnails

Menarik!!!

 Banner
Blogged.my

♥ Arkib Blog ♥

DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais