BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , , , , , » Produk yang disenarai hitam oleh Kementerian Kesihatan..mujur aku tak terpengaruh!

Produk yang disenarai hitam oleh Kementerian Kesihatan..mujur aku tak terpengaruh!

Share

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca..

Mengucap panjang aku bila terbacakan tentang 47 produk pelangsing badan, kosmetik dan ubat-ubatan tradisional yang berdaftar dengan Kementerian Kesihatan telah disenarai hitam kerana dikesan mengandungi bahan kimia beracun termasuk steroid yang boleh memudaratkan pengguna.

Kenapa aku kesah? Sebabnya ada one of the produk, aku pernah teringin nak guna, tambahan pulak, sifu yang mengajar aku online bussiness pun pernah promote kat aku produk tu baik punya!! Memang hampir-hampir dah aku terpengaruh dan membeli, tapi nasib baiklah aku rasa aku lebih suka spend duit untuk memakan daripada membeli bahan yang buat aku tak makan tapi entah berkesan atau tidak. Hahaha..Pil pelangsing laa jawabnya.. Konon nak langsing ala2 Angelina Jolie :)

 
Jom usha produk yang telah disenarai hitam oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.


Produk pelangsing badan berdaftar ada sibutramine:

  • Kintop
  • Body Beaus <----- yang ni laa produk yang aku hampir nak beli.
  • BMI-9 Xylimming Capsule
  • Senna Plus Capsule
    Produk tidak berdaftar mengandungi sibutramine:
  • Lami
    Produk berasaskan makanan mengandungi sibutramine:
  • Obexlim
  • Slimax Coffee
  • Beaute Fit Body Contour
  • Body Trimz
    Produk tradisional berdaftar yang mengandungi steroid:
  • 357 Nasal Spray <----- yang ni pun hampir nak beli.

Produk tradisional tak berdaftar mengandungi steroid:
  • Makjun Taufiq Dua Istimewa
  • Majun Dua Istimewa
  • Ginseng Jin Fui Wan
  • Maajun Tenaga Herba Ubi Jaga
  • Jamu Tradisional Jaya Asli (Anti Asam Urat)
  • Red Brand Ginseng Plus Zheng Fei Capsule
  • Ren Sem Tu Chon Chin Kuo Pill
  • Makjun Syafiq 3 Istimewa
  • Reepo

Produk berasas makanan yang mengandungi steroid:
  • Air Ikan Haruan

Produk kosmetik yang mengandungi hydroquinone dan tretinoin atau salah satu:
  • Eriesya Spa Beauty Cream
  • Atika Beauty Renewal Cream
  • Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya
  • Ratna Sari Whitening Night Cream
  • Tia Amelia Krim Jeragat
  • Chantique Whitening Night Cream
  • RZAC White Pearl Cream
  • Nuriz Day and Night Cream
  • Elite Rias Er Cream
  • R&Z Whitening Night Cream
  • Beauty Line Beautitude Multipurpose Cream
  • Pigmentation Recovery Complex
  • Zara Rejuvenation Cream
  • Natasya Krim Herba Gold
  • De Putih Night Cream

Produk tradisional berdaftar ada antihistamine
  • Eng Leong Cordyceps Chuanbei Plus Cough Pill

Produk tidak berdaftar mengandungi antihistamine
  • Pil Zhen Zhu Bai Fong Wan
  • Qian Tong Dan
  • Raja Ubat Resdung
  • Coral Plus UA 350MG
    Dah tengok senarai ni, buanglah kalo ada dalam stok korang tu. Biar tak cantik di mata, cantik di hati tu kan lebih afdal, boleh nampak di luaran..ececehh  :D

    60 komen :

    Cylia Chel a.k.a Lia Edwin said... [Reply to comment]

    eh..tak tau pun..jd skang ni dh tau..sy xkn beli..

    cik kumbang said... [Reply to comment]

    thanks 4 da info

    CgMas said... [Reply to comment]

    BB Cream lak macamana ya? Ada dengar ia mengandungi bahan bahaya X? Ala.. yang buat muka putih tu.. teringin nak pakai..

    MokhZam said... [Reply to comment]

    moral of the story, kalau nak kurus pi exercise la..toksah la makan bende2 macam ni...elok2 gemuk sket tapi sihat kang jadi kurus tapi merana badan...itupun kalau kurus... ;)

    MuJE said... [Reply to comment]

    arkkkkkkkkkkk!!!! nape air ikan haruan ade jugak? seb baek minum sebotol jer...huhuhu

    Dauspozi said... [Reply to comment]

    Adess... dmy mum pakai TEMULAWAK, harus kasi tau ni... Thanks kak...

    suamihanyisterizuki said... [Reply to comment]

    alhamdulillah takder....ameen

    tp kan tia dgn body trimz tuh glemer tuh n rsnye pengguna nya sgt ramai...

    aNiS tHe BumbleBee said... [Reply to comment]

    isk isk...byk tol.yg glam2 la jugak tu kan..nasib baik duduk kt tmpat jin bertandang ni.xde la produk2 yg dtg pengaruh.hihi.

    rashid said... [Reply to comment]

    Good choise kak...dari beli produk yang tak tentu ni, elok masak masakan berkhasiat...=)

    Liza said... [Reply to comment]

    bagus share info macam nie dgn pengguna, at least dapat ler tau mana yg tak patut dibeli

    Zqah Ail said... [Reply to comment]

    akak .. zqah minta copy wat entri boleh x ?

    dah cari pasal produk kosmetik nie .. hehehe

    Zqah Ail said... [Reply to comment]

    akak .. zqah minta copy wat entri boleh x ? ^^

    dah lama cari pasal produk kosmetik tuu .. hehehe

    hani said... [Reply to comment]

    tia amelia..
    dah stop krim jeragat dia..
    nak bli dah tak de...

    Nabiel said... [Reply to comment]

    huhuhu~
    bahaye la skrng sis..
    kdg2 kn, dia ckp kt dlm produk tuh xde bnda2 tuh~
    tp ble dh diluluskan, dia letak...lagi bhye!

    J.M.R said... [Reply to comment]

    banyaknyerr.....maybe ramai yang dah terguna pon nih..bahaya tol..

    Syafrizal said... [Reply to comment]

    jangan nk cantik je.. fikir halal dan haram dulu...

    azy said... [Reply to comment]

    very useful information...thanks...

    Anonymous said... [Reply to comment]

    nak tanya..produk pil langsing naturalslim bahaya gak tak..ubat tu dr indon..mcm nk cuba,tp takut..

    Anonymous said... [Reply to comment]

    natasya krim herba gold yg tak diluluskn kkm..klu natasya krim herba yg biasa tu ok la kan?...sbb sy guna yg tu....ke krim herba yg biasa pon da tak leh pakai jugak....

    Erra Saerah said... [Reply to comment]

    ermm kalau camtu, jom ler beli produk D Ayu skincare..diluluskan oleh kementerian Kesihatan Malaysia..call saya sekarang..013-4552865

    Anonymous said... [Reply to comment]

    pnh guna tia cream jeragat,mmg bgs.ramai org pujikulit cntik.tp bli kali ke 2 dh xnmpk perubahan

    Anonymous said... [Reply to comment]

    nape tak balas komen mereka yang nak tahu keterangan lanjut. harap beri respon utk kita kongsi maklumat bersama

    Anonymous said... [Reply to comment]

    adus....sye pkai nuriz b lotion....semua produk nuriz x bleh pakai ke? atau yg disebut je...

    byla said... [Reply to comment]

    sy pkai tia amelia pencuci muke die je..xpela kan?? sy xpaka krim jragat tuh..ataupun sume set die xbley pakai?? bleh seseorang tlong sy?? sy confiuss ni..

    ruzy kasuga said... [Reply to comment]

    nasib baik aku xpnh beli jenama2 semua tu.. tgk iklan je pun mcm mengarut je.. ish..

    deja said... [Reply to comment]

    semua produk2 kosmetik diatas sy dah pernah guna...mmgla masa kita pkai muka kita cantik..p mana2 mesti org akn tegur...tp bila berhnti kulit jd kusam balik,dan paling menyedihkan,jeragat mula timbul...dan kini bila jupe kwn2 mesti terkejut tgk wajah sy yg penuh dgn jeragat wpun usia br 34 thn...oleh itu hati2lah dlm memilih kosmetik utk wajah kita....ini adalah senarai produk yg pernah sy guna...natasya,tia amelia,nouvage visage,nuriz,citra ayu,d,qistee dll.....

    Anonymous said... [Reply to comment]

    biasa dalam paper cuma ckp barg2 yang dirampas ada itu ini tapi tak bgtau brand apa.. mcmana pengguna nak elakkan..

    Anonymous said... [Reply to comment]

    temulawak cream yg kotak kuning tu..(dlm dia bekas warna hijau) x termasuklah.. bukan semua produk temulawak bahaya! saya pakai temulawak cream smpi sekarang sejak 10 thn yg lalu..ok jer! kulit xde masalah.. cantik,bersih&gebu! sungguh!!!

    Anonymous said... [Reply to comment]

    produk as beauty bgus!jom try...

    Anonymous said... [Reply to comment]

    komen, komen jugak.. tp tak der respond ble kite brtanye.. buang masa brkongsi mcm tau sgt.. tp ble ada yg brtny, tk trjwb.. neway thanks 4 any info..

    marina said... [Reply to comment]

    mcm mana nak cek produk yg kita amik bahaya ke tak ek.....nih kalau bleh nak amik ada satu produk kurus tlg lah............badan dah gemokkk , keje menimbun , masa takda ............nih yg nak makan ubat ,

    Ermie Dharlya said... [Reply to comment]

    @Anonymous

    ini senarai tahun lepas.. untuk makluman lanjut, better direct check dgn KKM. kalo beli produk, make sure ada kkm. Tq

    Ermie Dharlya said... [Reply to comment]

    @Anonymous

    ini senarai tahun lepas.. untuk makluman lanjut, better direct check dgn KKM. kalo beli produk, make sure ada kkm. Tq

    Anonymous said... [Reply to comment]

    Beli dqistee ada je pengesahan kmm..btul ke palsu?dah try dlm 1bln guna..takut plak nk teruskan..ok ke tak dqistee tu ya

    Anonymous said... [Reply to comment]

    Slm..thanx for the info...produk baru Vasia selamat tak.? Coz ble tgk ingredient dlm toner ada boric acid...mcm tkot jerk...

    Anonymous said... [Reply to comment]

    salam...tq sngt2 ada info cm ney...

    Mohd Nor said... [Reply to comment]

    THANKS FOR THE INFO.

    Mohd Nor said... [Reply to comment]

    terima kasih atas maklumat yang sangat baik dan berguna.

    Mohd Nor said... [Reply to comment]

    THANKS FOR THE INFO.

    jonden.2799 said... [Reply to comment]

    saya nak jual ubat tradisional, rebranding, mcm mane nak dapatkan KKM, dan syarat permohonannya.

    Anonymous said... [Reply to comment]

    natasya herbal gold dah xde ubiquinone mcm sebelum ni. serius. saya sdg pakai skrg ni. kalau masa ada ubiquinone dulu, seminggu pakai dah putih. skrg dah xde ubiquinone, 2 bulan baru mula nampak kesan putih.

    Anonymous said... [Reply to comment]

    kalau nk tau lbh lanjut baik rujuk di web bpfk. website die www.bpfk.gov.my. pastu bole g kt news & publication n choose cancellation of traditional/cosmetic product. ade list latest 2013 yg da kna tarik blik. xretila nk letak link2.huhu.pape pon,sblm bli produk bole check kt sini dlu sama ade register with kkm or not.

    Anonymous said... [Reply to comment]

    Senarai terkini produk kosmetik yang telah diharamkan oleh KKM disebabkan mengandungi bahan kimia.

    Tahun 2013
    1. MULTI CREAM ->Tretinoin
    2. DQISTEE NIGHT CREAM -> Mercury
    3. DQISTEE BEAUTY DAY CREAM -> Mercury

    Tahun 2012
    1. Daily Protecting Cream - Joie et Beaute -> Mercury
    2. La Bliss Skin Brightening Cream -> Tretinoin
    3. Sans Dynamic Intensive Light Cream -> Mercury
    4. Putih Gebu Sun-Block Collagen Lotion -> Mercury
    5. Bio-Clear Intensive Renewal Complex -> Tretinoin
    6. MS Wellmood Enhancing Cream -> Tretinoin
    7. Renewing Cream -> Tretinoin
    8. E Beaute Total Revitalizer Night Cream -> Mercury
    9. MS Wellmood Lightening Complex -> Mercury

    Tahun 2011
    1. Sensual Whitening Cream -> Mercury
    2. Derma-Rx Arbutin-R Cream -> Tretinoin & Hydroquinone
    3. DS.1 BLEMISH CONTROL CREAM -> Azelaic Acid
    4. EZEE SUNBLOCK CREAM -> Mercury
    5. MONTAGNE JEUNESSE CHOCOLATE MASQUE -> Lead

    Tahun 2010
    1. NV Toner Treatment No 1 -> Hydroquinone & Tretinoin
    2. NV Toner Treatment No 2 -> Hydroquinone & Tretinoin
    3. Zara Rejuvenation Cream -> Hydroquinone
    4. Beauty Line Beautitude Multi-Purpose Cream -> Tretinoin
    5. Pigmentation Recovery Complex -> Tretinoin
    6. De Putih Night Cream -> Tretinoin
    7. BML HB LOTION -> Tretinoin & Hydroquinone
    8. Krim Malam Shana -> Tretinoin & Hydroquinone
    9. Natasya Gold Krim Herba -> Tretinoin & Hydroquinone
    10. Biotox Whitening Hydro Cream -> Dexamethasone
    11. Yoko Whitening Cream -> Tretinoin
    12. Sue Beauty Night Treatment Cream -> Tretinoin

    Tahun 2009
    1. Felisa Gentle Peeling Solution -> Tretinoin
    2. Krim Malam Rahsia Rimba -> Hydroquinone
    3. Biocosmet Whitening Essence Cream -> Hydroquinone
    4. ~H2O+ Waterwhite Brightening Night Cream -> Hydroquinone
    5. Magixpress Lightening Plus -> Hydroquinone
    6. A.Vant Cream -> Tretinoin
    7. Eriesya Spa Beauty Cream -> Hydroquinone
    8. Natasya Krim Herba -> Hydroquinone & Tretinoin
    9. Temulawak Whitening Pearl Cream Papaya -> Tretinoin
    10. Ratna Sari Whitening Night Cream -> Tretinoin
    11. ATIKA BEAUTY Renewal Night Cream -> Hydroquinone
    12. Chantique - Whitening Night Cream -> Tretinoin

    Tahun 2008
    1. Khazanah White Pembersih Wajah -> Hydroquinone
    2. Gloskin Krim Malam & Siang -> Hydroquinone
    3. Reena's Astringen Lanjutan -> Hydroquinone
    4. Skin Desires Deep Whitening Cleansing Milk -> Hydroquinone
    5. EETYE Whitening Cream -> Hydroquinone
    6. O'Lynn Skin Lightening Cream -> Tretinoin

    Untuk senarai lengkap klik link ini http://portal.bpfk.gov.my/index.cfm?&menuid=118&parentid=116

    Anonymous said... [Reply to comment]

    pengalaman sebagai stokis yang dah glomour di pantai timur ni jk ikut kkm semua produk tak boleh pakai yg boleh hanyalah yang dalam mall n supermarket..sbb kaum kerabat mrk n vvip yg buat masuk. pengguna pakai tak de masalah pun top2 kata masalah lagi pun belum ada masuk berita kulit terbakar, @ org mati bila check sebab kosmetik..sebba merokok adala tp x pula mrk rampas atau serbu gudang rokok..semua ni politik KKM pun ditadbir oleh manusia..jgn cepat percaya baik nya lihat kesan sendiri n buat pertimbangan..why sk2, lancome, revelon maybeline dll tak haram bila pakai muka bukan cantik mcm tu jugak..tipu semua tu kaki rasuah makin besar pangkat makin tebal duit under table..

    Anonymous said... [Reply to comment]

    jika pakai produk lepas tu berhenti mmg la kulit teruk teruk bukan sbb produk tp sebb tiada tapisan uv..bayk produk tukar bila maslh kulit muncul itu bermakna anda kurang arif bahawa produk penjagaan harus digunakan utk menjaga kulit bermakna guna setiap hari mcm gosok gigi la..jk x pakai penjagaan mesti la kulit kusam krana tiada rawatan.. eemm ramai la rakyat malaysia berjeragat, jerawat dan kusam tak macam org korea cantik je..sbb matahari tak panas tp still ada produk penjagaan di hotel mrk mesti letak bb krim ..

    nida zin said... [Reply to comment]

    gali2..?tanduk rusa..? hehehe


    #nida taw sgt brg2 yg xdiluluskn ni, sbb pnah keje kt kdai jamu... keh2... :P

    sesegar said... [Reply to comment]

    sekarang dah tahu juga. semoga beringat! thanks share :D

    Anonymous said... [Reply to comment]

    saya x tau nak pakai ape.stress tenson.minggu ni nk g facial,sb kesan pakai mary kay.aduyai.parut jerawat susah nak hilang.dulu muke sy xde masalah...sedihhhnnyyya..sambil tu sy sedang minum aura white...x tau la elok ke x.cube je...sb tgh frust

    Anonymous said... [Reply to comment]

    sy sedih...nk g facial

    Anonymous said... [Reply to comment]

    http://www.pelitabrunei.gov.bn/nasional/item/3267-produk-figure-up-dicemari-sibutramine

    produk FIGURE UP .. huhu

    Anonymous said... [Reply to comment]

    Dh penah try elite rias, natasya, rzac, rdl, dermwhite n bbrp lg ntah jenama local yg berlonggok kt pasaran, blh dikatakan kesannya mmg mengerikan..muka berkedut mcm nenek kebayan n keliling mulut bertompok hitam slps bbrp ketika. Skrg dh trauma tgk semakin byk yg kuar kt pasaran..ht2 pilih produk..kulit xde mslh, nk cantik pny psl..makin buruk jdnya nanti

    Anonymous said... [Reply to comment]

    Sy pkai dnars skrg.krim mlm die klu pakai rs gatal sket
    Dlu sy pkai tia amelia...punya la teruk.bengkak dan sakit muka sy...pstu 4 thn xpakai pape...kec pencuci muka olay je

    Anonymous said... [Reply to comment]

    salam ... saya dah lama pakai nuriz day and night cream ... baru dapat tau yg produk nie disenarai hitamkan ... macam mna nie ?

    AZIERA WONG ABDULLAH said... [Reply to comment]

    teringin la jugak nak tahu mengenai PRODUK KURUS FIGURE UP...ada kelulusan ke???

    AZIERA WONG ABDULLAH said... [Reply to comment]

    Adakah FIGURE UP mendapat kelulusan dari KKM @ BP?? ????

    Lyna Manan said... [Reply to comment]

    polla skincare dri thailand ada bahan berbahaya x ?

    Lyna Manan said... [Reply to comment]

    polla skincare dri thailand ada bahan berbahaya x ?

    Anonymous said... [Reply to comment]

    better ambil mary kay..mary kay no chemical..berasaskan botanical..jika ada jerawat keluar memang mcm tue,sebab nak keluarkan racun2 dari dlm kulit kesan pemakaian produk2 dahulu.itu merupakan tindakbalas ketika awal pemakaian produk dlm tempoh 2 minggu.InsyaAllah,selepas itu,akan ok..jangan pakai sekerat jalan dan cepat sangat cakap tak ok..mary kay memang kesan dlm jangka masa yang agak panjang..kalau kesan dlm masa terdekat yg bahaya tue..saya pun guna mary kay gak..now dah ok..

    Anonymous said... [Reply to comment]

    Ada yg tau tntg Produk dnars ia selamat utk digunakan x? Sy ada msalah kulit berminyak dan berjerawat org ckp dnars ok..

    maisarah puteh said... [Reply to comment]

    kalu ekot snrai yg lama yg awal2 tu katanya nuriz krim siang mlm xleh..tp yg di update baru 2013 tu xdak plak..so bleh pkai ka x sbnrnya?sbb saya dok pkai ni..isau jgak..harap ada respon..tq..

    Post a Comment

    Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    ♥ Search This Blog ♥

    Loading...

    ♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

    My Shoppe =)

    ♥ Post Terkini Dahlia ♥

    ♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

    Make your own

    ♥ Tweet tweetttt... ♥

    ♥ Super Very Important Followers! ♥

    Related Posts with Thumbnails

    Menarik!!!

     Banner
    Blogged.my

    ♥ Arkib Blog ♥

    DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais