BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , , , , , , , » Bas Terbabas, Terbalik, Jatuh Gaung di Genting Sempah pulak dah! Gambar & Video

Bas Terbabas, Terbalik, Jatuh Gaung di Genting Sempah pulak dah! Gambar & Video

Share

Bas Pelancongan Terbabas: Enam Maut, 21 Cedera. Itu berita ringkas yang aku nampak dekat kaca TV rumah makcik yang aku pergi untuk mengurut kaki aku yang aku cakap terpeleot semalam tu. Selepas Tragedi Berdarah 10.10.10, kejadian ni benar-benar mengejutkan, lebih2 lagi kerana melibatkan bas. Kalau dulu bas ekspres, kemalangan berdekatan terowong dekat Genting Sempah ni pulak melibatkan sebuah bas persiaran yang membawa 44 penumpang.

bas

 

Last week masa aku lalu, seingat aku, terowong tu dalam penyelenggaraan, ditutup sebelah. Dan aku masih ingat, aku memandang ke belakang tu dan melihat bagaimana terowong tu ditebuk sedemikian rupa..pandang ke atas pulak, tinggi! Datang pulak fikiran jahat….kalau..ops taknak cakap lebih, kang kalo mulut aku masinOk, jom kita fokus balik tentang kejadian kemalangan ngeri yang menyebabkan kematian 6 orang.

Sekumpulan 44 Pemuda Belia 4B Kampung Siong, Baling Kedah, bermalam di Genting Highlands sebelum bertolak balik ke Kedah apabila bas pelancongan tersebut dikatakan hilang kawalan, melanggar pembahagi jalan dan terbalik di KM38 Genting Sempah sebelum terowong Karak di Lebuhraya Karak. 2 pemandu bas juga dikatakan turut berada di dalam bas tersebut. So, bas ni cuma terbalik lah kan, bukan jatuh gaung? Sebab aku baca banyak info, ada cakap terbalik, ada jatuh gaung…Konfius. Open-mouthed smile

 

bus2

bas terbalik

 

Enam maut manakala 21 lagi dilaporkan cedera dalam kejadian bas pelancongan terbalik di Km38 Genting Sempah dekat sini kira-kira 7.50 malam tadi. Senarai mereka yang meninggal dunia di tempat kejadian ialah:

 

  1. Mohamad Khairy Mohamad Mazuki, 14;
  2. Mohd Amirul Muhamat Isa, 13;
  3. Mohamad Firdaus Rosedi, 16;
  4. Mohammad Yussof A. Akhit, 16;
  5. Mohd Ridzuan Husin, 17;
  6. Muhd Fahmi Abdul Mustaffa, 17
    Dan seorang lagi meninggal dalam perjalanan ke Hospital Selayang, Mohd Zaidi Mohd Sufian, 28.

Kesemua mangsa dibawa ke Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Selayang untuk menerima rawatan. Dikatakan bahawa pemandu ke-2, Abdul Ghani Ahmad, 56, dia tertidur semasa kejadian tersebut berlaku. Kalau tidak siap, pemandu bas yang berusia lewat 40an tu patah kaki dalam kemalangan tu. Apapun, sedekahkan alFatihah kepada semua yang meninggal, dan Salam Takziah kepada keluarga Allahyarham. Bila fikir2 balik, ni kejadian ke2 berlakunya kes bas terbabas dan terbalik di kawasan Genting Sempah tu dalam masa 2bulan ni.. Rujuk Blog Salehudin: 18 cedera, bas terbalik di Karak Highway dan Video Kejadian Bas Terbalik sebelum ni di bawah ni.

 

Video Bas Terbalik di Genting Sempah September

 

Terkini: Untuk Video kejadian yang terbaru :

Video Kemalangan Bas Belia 4B di Genting Sempah

 

Faktor utama yang boleh nampak ialah jalan licin, so memang kalo menuruni bukit, bila laju, mesti akan terbabas punya, dan terbalik. Kestabilan graviti bus setingkat pun rendah, macam mana pulak dengan yang dua tingkat ek? Korang yang pernah naik, tak rasa takut ke? Aku tengok dari luar, macam best, tapi membahayakan bagi aku.

8 komen :

Encik Tikus said... [Reply to comment]

teruknya bas tue

Cikmin said... [Reply to comment]

DJ..7 kesemuanya yang meninggal..yang terakhir tu umur 28tahun.

darkbatman said... [Reply to comment]

bile ne weh

DaHLia said... [Reply to comment]

@Encik Tikus

trauma woo sapa yang terlibat

jackieKOH said... [Reply to comment]

takut lak nak naek bas lepas ne....

Entri terbaru: Aku, Exam dan Akhir Sem

Eliyana said... [Reply to comment]

Tengok berita semalam, dah terpikir macam manalaa keadaan orang dalam bas tu...takziah buat keluarga yg terkorban

Anem arnamee said... [Reply to comment]

Sedih.lagi dan lagi.

nba-Nur said... [Reply to comment]

Salam.. Sedihnya bila terbaca berita kemalangan ngeri ni. Takziah buat semua keluarga mangsa yang terkorban. Bersyukur sangat sebab tidak mengalami sebarang kecederaan dalam kemalangan minggu lepas..

Post a Comment

Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Search This Blog ♥

Loading...

♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

My Shoppe =)

♥ Post Terkini Dahlia ♥

♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

Make your own

♥ Tweet tweetttt... ♥

♥ Super Very Important Followers! ♥

Related Posts with Thumbnails

Menarik!!!

 Banner
Blogged.my

♥ Arkib Blog ♥

DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais