BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , , , , , , , , , , , , , , , , » Soalan Ramalan Sains PMR 2011 Mengikut Topik/Tajuk | Soalan Bocor PMR 2011?

Soalan Ramalan Sains PMR 2011 Mengikut Topik/Tajuk | Soalan Bocor PMR 2011?

Share

Soalan Ramalan Sains PMR 2011 atau Soalan Bocor PMR 2011 bagi Sains Kertas 2?

Pasti ramai yang lebih dambakan soalan bocor kan? Aku sendiri tak pernah nak labelkan soalan bocor ke apa. Soalan target ataupun ramalan, keluar semasa peperiksaan sebenar, bukan soalan bocor. Rezeki pelajar, dan kebijaksanaan guru tersebut sebab pandai meramal, kan?

 

Lagi pulak, penggubal soalan adalah terdiri daripada kalangan guru-guru sendiri, bukannya orang luar. Kalau dah soalan guru tu yang terpilih, kira rezeki lah agaknya kan? Lagipun biasanya kalau takat 1,2 soalan tu kebetulan sama, tak de nyer panggil soalan bocor2 ni.. Lainlah kalau calon tahu kesemua soalan.. so itu memang Soalan Bocor!

 

Nota Ramalan PMR 2011-797995

 

Untuk persediaan akhir dalam subjek Sains ni, lebih diutamakan supaya calon PMR 2011 fokus kepada topik popular dalam soalan-soalan Percubaan Negeri-negeri dan juga beberapa tajuk yang diberi oleh guru-guru anda semua. By this precious time, sepatutnya semua topik @ content Sains Tingkatan 1-3 ni dah ada dalam kepala, cuma masa akhir ni, perlu lebih fokus, dan teknik menjawab perlu diberi tumpuan sewajarnya.

 

Untuk Peperiksaan PMR 2011 bagi Sains Kertas 2, antara tajuk-tajuk yang perlu diberi penekanan @ fokus yang Cikgu Dahlia dapat dari student yang attend Seminar Teknik Menjawab PMR 2011 anjuran Berita Harian bulan Julai lepas:

Topik Ramalan Soalan PMR 2011 Sains Kertas 2 dari Seminar Skor A Berita Harian:

  • weight
  • solubility
  • electricity
  • growth
  • frictional force
  • density + heat
  • simple machine
  • lever
      Kemudian, hasil browsing di sana sini, jumpa blog Andrewchoo yang banyak berkongsi tips dan selalu berjaya meramal Soalan Sebenar UPSR, PMR, dan SPM. COntohnya dalam UPSR 2011 baru-baru ini, untuk Kertas Sains sendiri, beliau berjaya ramal dengan tepat 4 daripada 5.. Tak pastilah macam mana beliau berjaya ramal dengan tepat, mungkin kebetulan dan memang dia dah pakar…
        So, Cikgu Dahlia rasa, topik-topik ramalan dari Andrewchoo ini juga perlu diberikan perhatian sewajarnya. Jangan over confident sangat dengan topik tersebut, tapi sebagai panduan .. Sebab kalau kita terlalu target, last2 tak kuar, kita jugak yang rasa nak marah kan?? Macam cikgu dahlia cakap, semua content dah ada dalam kepala, bagi tumpuan pada topik2 yang dinyatakan jer untuk Sains Kertas 2:
        Topik Ramalan Soalan PMR 2011 Sains Kertas 2 daripada Andrewchoo:

        REAL 2011 PMR TIPS - SCIENCE PAPER 2

        1. Uni / Multi cellular cell

        2. Type of matter / compound, mixture & element / metal & non-metal

        3. Conduction / Radiation

        4. Water / Electrolysis / Freezing point

        5. Reproduction / Fertilisation / Menstruation

        6. Growth / Nutrient

        7. Transformer / NGN / Generator

          Kalau dilihat pada tajuk dan topik yang diberi Andrewchoo ni, memang most soalan Sains Kertas 2 Trial PMR 2011 negeri-negeri pun keluar soalan tersebut. Kalau yang dah habis buat semua soalan Trial PMR 2011 tu, Cikgu Dahlia pasti, result PMR 2011 anda kelak pasti lebih cemerlang!!! InsyaALLAH! Semoga perkongsian ini dapat membantu semua lebih-lebih lagi blogger yang ada anak ambil PMR 2011 tahun ni, Denaihati dan KakinaKL.
            image_thumb[2]

          Untuk tips-tips lain, boleh rujuk :

          PetaMinda Sains PMR 2011

          PMR 2011 English Writing Tips

          Panduan Bahasa Melayu PMR 2011

          20 komen :

          hazman aka species1980 said... [Reply to comment]

          Baru tahu tentang kewujudan Andrewchoo nie...boleh la saya inform kat anak sedara untuk refer nanti....thanks

          Razis said... [Reply to comment]

          beruntuk budak2 sekarang. senang nak dapat info berkaitan kertas periksa. kalau dulu mcm nie kan bagus. bolehla skor time exem..hehehe..alasan yg bernas..

          Cikgu Diana said... [Reply to comment]

          Salam. Terima kasih Cikgu Dahlia atas perkongsian. Saya linkkan entri cikgu dalam blog subjek Sains dan blog sekolah.

          pikahkyu said... [Reply to comment]

          sya calon PMR 2011,saya dah buat kebanyakan soalan percubaan negeri lain yang saya perasan soaln berkaitan dengan transformer,uni/multicellular cell banyak keluar samada paper 1 mahupun paper 2. jadi saya memang target soalan nie akan keluar terima kasih cikgu dahlia sebab sudi berkongsi maklumat! ^^

          Anonymous said... [Reply to comment]

          OHMG !thanks andrewchoo ;D
          awsome !

          Anonymous said... [Reply to comment]

          agak nye macam yg ni memang akan keluar pmr tahun ni..bestnye aq dpt ni.. terima kasih bynk2 cikgu dahlia..

          Anonymous said... [Reply to comment]

          thank u so much... because sharing to us.. thanks(1000000x)

          wawa said... [Reply to comment]

          a'kum,

          mekacih cikgu dahlia sebab sudi berkongsi tips dgn kitorang. just nak tambah kat web ni ada lagi ramalan berkaitan pmr english --> http://teachernuha.blogspot.com/2011/09/pmr-2011-forecast-what-will-come-out-in.html

          Anonymous said... [Reply to comment]

          thanxs yer ckgu dahlia..doakan syew agr pmr 2011 kli niey syew dpat yg cmerlang...syew lmah dlam scince..slpas bca tips ney syew dh mla fham...time kseh yer ckgu..

          yo87 said... [Reply to comment]

          Banyak info menarik dekat sini. Thanks cikgu. Nasihangit dah linkkan blog ni. Kalau tak percaya, boleh check dekat sini.

          http://nasihangit.blogspot.com/

          Nanti share lagi yer info yg menarik. Hehehe :D

          kak ina kl said... [Reply to comment]

          terima kasih dahlia..semuga ianya dapat membantu calun-calun pmr termasuk anak akak. Doakan agar anak akak dan anak-anak yang lain berjaya dengan cemerlang

          Anonymous said... [Reply to comment]

          terima kasih ....
          doakan kmi yer...

          atienss said... [Reply to comment]

          tengs yaehh .. goOod2 ..

          Anonymous said... [Reply to comment]

          Kalau tak keluar aku rembat kau

          ahsfantasy24 said... [Reply to comment]

          Selalu sangat kan dengar tntang
          soalan bocor nei. huhuuu~

          Terkini:
          - Raja Lawak Positif Dadah
          - Sah Suami Isteri, Tahniah! :)

          Lizz said... [Reply to comment]

          bagus ada blog camni. senang sikit adik2 nak usha2.hehehehe

          Anonymous said... [Reply to comment]

          SEMUA TAJUK ANDRYCHOO BAGI TU KELUAR . TABIK LAH KAT DIA

          nur hafizah said... [Reply to comment]

          cikgu soalan spot pmr 2012 ada x?

          Anonymous said... [Reply to comment]

          SALAM..ckg ada tups tak untuk PMR tahun 2012..ini anak saya lemah dlm subjek sains..please ckg..terima kasih..

          Ermie Dharlya said... [Reply to comment]

          @Anonymous

          Salam..
          Tuan/Puan..
          saya tidak berkhidmat di sekolah buat masa ini, jadi menyukarkan untuk sy mencari apa2 tips baru..

          Buat masa yang dah terdekat ni, biar anak cuba mencari jawapan dalam kertas 2 mengikut tips yg sy berikan dalam blog ini. Gunakan kertas soalan percubaan negeri2 lain (biasnaya cikgu akan bincangkaan kertas2 ni)..Skor soalan 1,7,8.. biasanya soalan2 ni + soalan lain + kertas 1 dah membolehkan LULUS. InsyaALLAH

          Post a Comment

          Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

          Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

          ♥ Search This Blog ♥

          Loading...

          ♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

          My Shoppe =)

          ♥ Post Terkini Dahlia ♥

          ♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

          Make your own

          ♥ Tweet tweetttt... ♥

          ♥ Super Very Important Followers! ♥

          Related Posts with Thumbnails

          Menarik!!!

           Banner
          Blogged.my

          ♥ Arkib Blog ♥

          DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais