BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , , , , , , , » Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM (UKKM)

Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM (UKKM)

Share

Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM ataupun UKKM adalah Ujian Khas yang dijalankan oleh MARA bagi pemilihan pelajar  lepasan UPSR untuk ke Tingkatan 1 dan lepasan PMR untuk Tingkatan 4  yang benar-benar layak sebagai pelajar MRSM.

 

online-examination-software-843518

 

Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM (UKKM) ini dilaksanakan secara Online, yakni Ujian Berkomputer. Tiada dah ujian-ujian bertulis, jawab, dan result pun lebih cepat diproses!

 

Soalan Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM (UKKM) ini mengandungi 3 aspek utama iaitu:

  • Matematik – 40 soalan, jawab dalam masa sejam!
  • Sains – 50 soalan, juga jawab dalam masa 1jam.
  • Keperibadian – 100 soalan dalam masa setengah jam!
  • Pelajar perlu lulus dengan cemerlang dalam Ujian Kecenderungan (UKKM) untuk kemasukan ke MRSM.
      Jangan risau, semua soalan ada jawapan, pilih jer antara A, B, C atau D! Soalan Objektif. Mostly ramai yang bagi feedback, soalan Matematik soalan paling susah sebab soalan dia more to kefahaman konsep Matematik, bukannya hanya prosedur kiraan sahaja! Jangan risau, soalan Sains dan Matematik adalah mengikut sukatan Penilaian Menengah Rendah tapi bukan soalan PMR.. lebih hebat! kena guna IQ!
        Soalan pasal Keperibadian @ Personality Test tu memang perlu dan 100 soalan dalam masa setengah jam tu biasa sebab bukannya soalan kena berfikir ingat fakta, itu soalan pasal diri sendiri. Jawapan dah ada pilih je, tapi jawapan ini lah yang menggambarkan personaliti kita sama ada kita ni jenis ekstrovert, introvert, berkepimpinan, dipimpin, dan sebagainya. Tak perlu runsing2 kalau Soalan Keperibadian UKKM, just jawab dengan jujur dan ikhlas!

      Proses Pengiraan Markah Kemasukan Ke MRSM [sumber]

      Untuk Tingkatan Satu :

      Akademik atau 5A dalam keputusan peperiksaan UPSR

      25%

      Status sosioekonomi (SES).

      45%

      Ko-kurikulum

      30%

      JUMLAH

      100%

      ** pengiraan ni format dulu.. maybe untuk kali ni, kemasukan ke Tingkatan 1 MRSM juga menggunakan format seperti tingkatan 4 seperti di bawah.

      Untuk Tingkatan Empat :

      Pelajar lepasan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) untuk tahun semasa sekurang-kurangnya mempunyai keputusan 6A 2B  ( A DALAM MATEMATIK & SAINS).

       

      Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM (UKKM)

      70%

      Status sosioekonomi (SES) pelajar atau keluarga.

      30%

      JUMLAH

      100%

      ** SES = Pendapatan kedua ibu bapa dibahagikan dengan bilangan tanggungan dalam keluarga bagi mendapatkan peratusan terbaik yang boleh menyumbang kepada merit/markah seseorang pemohon

       

      Dari Blog Kak Jie yang menceritakan pengalaman anaknya ke UKKM ni, UKKM ni tak wajib untuk pelajar di Sabah/ Sarawak. Patutlah takda dalam syarat permohonan kemasukan ke MRSM Tingkatan 1 2012. Alasannya, UKKM tidak diwajibkan bagi calon Sabah dan Sarawak kerana masalah logistik di kedua-dua negeri ini menimbulkan kesukaran kepada pihak MARA untuk melaksanakan ujian ini di negeri-negeri tersebut.

       

      Rata-rata pelajar sekarang lebih berminat masuk MRSM daripada SBP.. Kenapa eh?

      104 komen:

      akubiomed said... [Reply to comment]

      Wah tidak sangka pula ada ujian yang perlu mengunakan komputer sudah canggih sekarang.

      Anonymous said... [Reply to comment]

      assallammulaikum...boleh bagi contoh bentuk soalan sikit sikit tak?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      terima kasih atas imformasi yang berguna!

      haha said... [Reply to comment]

      tak sangka juga

      Anonymous said... [Reply to comment]

      bagi contoh soalan please . . . .

      DaHLia said... [Reply to comment]

      maaf, contoh soalan untuk UKKM ni memang cikgudahlia xde.. maaf yer semua :D

      Anonymous said... [Reply to comment]

      kna bwk apa2 x smasa prgi buat ujian? contohnya kad pngenalan.

      zalia said... [Reply to comment]

      Alahai...ingat kan ada.Frust juga.Btw...kalau x lepas program IGCSE ditawarkan tak programbiasa mrsm?

      mummy said... [Reply to comment]

      salam. anak saya akan mengambil ujian ukkm 12hb dec ni untuk tingkatan 1, pakaian seragam rendah atau menengah yang perlu dipakai semasa ambil ujian?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      bagi contoh soalan yang bakal ditanya?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      cikgu,,syew takut larh nak duduki ujian nie..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      nak bawak apa je?dan saya rase takot pulak nak menduduki ujian macam ni.. lagi dengan kwn yg kita tak kenal pulak 2..

      ameer said... [Reply to comment]

      salam..saye seorang pengawas dan akan menjawab soalan tersebut pd 30/11/11. jadi saya perlu pakai baju pengawas atau baju murid biasa?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      salam..nk amik ujian nnti pakai baju ape kalau saye pengawas? pakai bju biru atau putih?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      kena pakai baju apa ye?kena bawak apa?dan susah tak ujian 2?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      salah 1 drpd soalan kepribadian
      "kereta yg akn kamu miliki stelah dewasa nnt"

      *soalan ni mmg nmpk remeh tp disetiap pilihan jwpn yg diberi, ad mksud trtntu

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Hemmm ssh jgk tu soalan keperibadian 100 soalan dlm msa 30 min :(

      Amiera said... [Reply to comment]

      Thank you for the information , if you have any latest news , please share with you . Thanks for your cooperation :D

      Anonymous said... [Reply to comment]

      sya dak mrsm...yg sya tahu ade tmuduga dan ujian bertulis....

      @m!r@ !m@n! said... [Reply to comment]

      example kalau x pass exam UKKM ni, mean x de harapan lah nak masuk ke MRSM ? sape ade maklumat, minta beri tahu..
      kalau ade ape2 yang terbaru, minta d beri tahu juga..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      @DaHLia
      salam cikgu dahlia.. sy nk tnye la sket.. ujian ukkm tu nk kne pkai seragam sokalh menengah atau rendah? tq

      DaHLia said... [Reply to comment]

      @Anonymous

      saya bukan cikgu MRSM :D
      better u direct call MRSM tempat u nak ambil UKKM tu ...
      refer pada website www.mara.gov.my sini >>
      ALAMAT dan No. TELEFON MRSM

      harapnya membantu :D

      DaHLia said... [Reply to comment]

      @@m!r@ !m@n!

      buatlah sehabis baik masa UKKM nanti.. kalao ada rezeki, insyaALLAH dapat... kalau tidak, cubalah buat2 rayuan, mana tahu diterima :D

      DaHLia said... [Reply to comment]

      @Anonymous

      soalan keperibadian tu senang jer..lawak2 jer jawab... xperlu nak fikir teruk2 :D

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Anak yg nk peksa, mak yg berdebar nie. Apa2 pun doakan yg terbaik. Berjaya/tidak terima dgn hati terbuka & berlapang dada. Semuanya ketentuan Allah & pasti ada hikmahnya

      Anonymous said... [Reply to comment]

      salam...klu x lepas ukkm IGCSE,akan ditawarkan mrsm biasa ke?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      sy dpt maklumat kata msa periksa kena bawa mesin kalkulator yg simple..betul ke?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      spe bdk MRSM??? leh tnya x??? mse temuduga dye tnya pe jer???

      Anonymous said... [Reply to comment]

      thank you for the information..please pray for me..

      farah nazihah zahari said... [Reply to comment]

      im a litt nervous

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Tolong lah beri sedikit klue.Risau untuk esok :O

      Anonymous said... [Reply to comment]

      cmna nk check masa exam 2 ye? ari 2 x print le plk..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      serahje kt ALLAH.Kekadang kite rase MRSM tu terbaik uat kite,tp ALLAH kate Tidak...tidak juga.Redha je ape yg ALLAH bg...

      Anonymous said... [Reply to comment]

      errmm...ukkm tu apa?? kalau kat sabah teda kan??

      Anonymous said... [Reply to comment]

      boleh tak nak semak keputusan ukkm tu ?

      hafiz hamzah said... [Reply to comment]

      macam mne nak check keputusan ke ukkm turh?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      bleh ke kalo nk check markah ukkm tu??
      frust btul lar xleh tawaran mrsm 1st intake tu..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      bleh ke kalau nk check markah ukkm tu??

      Badrina Ibtisam said... [Reply to comment]

      Thanks for this post!

      Anonymous said... [Reply to comment]

      kan bagus kalau ada soalan contoh bagi UKKM nii...

      Ellie Inspirit said... [Reply to comment]

      pelajar selalunye pkai baju apa gi sana? baju seragam sekolah ek?

      Syazwanie Azman said... [Reply to comment]

      boleh tak beri contoh soalan

      afiq said... [Reply to comment]

      alaaa frust nye xde contoh soklan, dah ler blurrr gile nih..

      syahirah said... [Reply to comment]

      salam....ape yang perlu kite study untuk ambil ujian ni eh?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      rsanya laa , addmath pun dy akan tnya sdikit

      Kiko Fluxx said... [Reply to comment]

      soalan bagi pmr punya student tu berkaitan dengan pelajaran f4 ke ?

      Kiko Fluxx said... [Reply to comment]

      untuk student after pmr , the question based on f4 studies ke ?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      adeyyy cittt..macam2 daaa..hantam saja la labuuuu..doa kan yg terbaeekkk..redha dgn ketentuan Allah!

      Anonymous said... [Reply to comment]

      @Anonymous biar betik...

      Anonymous said... [Reply to comment]

      baru sy thu ujian ukkm ni apa...tp x tau la nnt masa amik ujian tu kna pkai bju apa ? bju sekolah ke?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      hrp2 dterima masuk....soalan maths tuh same mcm soalan pmr kew???

      eyka said... [Reply to comment]

      26/11/2012 ni da ujian da .. rase exited n nervous da muncul .. harap2 ley jwb smue soalan n lulus dgn cemerlang :)

      sarah said... [Reply to comment]

      adakah seoalan yg dikemukakan dlm bahasa inggeris ?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Sy dak MRSM... Tp mse dulu x der ujian.. Msk jer.. Skrg ni mrsm serting da jd igcse so ader lah ujian kmasukan..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      boleh tunjuk tak contoh soalan IQ dan math dia. tak faham lah?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Pakaian sekolah biasa.. Kalau pengawas pakaian pengawas, kalau murid biasa pakaian sekolah lengkap.

      Dulu soalan tingkatan 1-3. Maths n sains..

      Mintak MrSm Langkawi tapi dapat Mrsm Batu Pahat.. Anyway gudluck MJSC The Best

      Anonymous said... [Reply to comment]

      lorh sedihnye..ade ujian..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      soalan ukkm ni guna kbkk ea?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Perlu bawa apa2 lagi selain kad penganalan? Mesti dapat surat rasmi daripada MARA dulu ke sebelum menduduki UKKM?

      aerospaceengineer89 said... [Reply to comment]

      erk . boleh guna kalkulator ke ?

      auniey atierah said... [Reply to comment]

      @eyka

      26/11/12 kee ? Amek periksa dekat mana ?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      harap soalannye boleh dijwb....

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Keputusan ujian itu bila kita boleh dapat?

      sarah nurjannah said... [Reply to comment]

      nak tanyer buleh ker nak bawak masuk kertas ksg masuk situ

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Salam, kepada semua anak-anak yg bakal menduduki UKKM, tenang dan relaks, tahap soalan tidak terlalu sukar, semua soalan menjurus kepada kepantasan berfikir utk menyelesaikan masaalah. apa yg penting baca soalan betul-betul, fahami apa yg dikehendaki, jawab dgn yakin dan sentiasa berwaspada dgn tempoh masa yang diberi utk menjawab soaalan, saya doakan yg terbaik buat semua.

      Akir Rosli said... [Reply to comment]

      Takut lah... Ada dua hari lagi, tp, berasa nervous sangat2...

      Anonymous said... [Reply to comment]

      sy rasa soalan math memang mencabar minda bg anak2 yg dtg dr sekolah biasa..ramai yg x dpt menjawab penuh...selebihnya hentam aje..ye sy berkeyakinan penuh..termasuklh anak sy yg baru2 ini mendudukinya...soalannya adalah satu kejutan dn tidak diduga oleh calon2 ..malangnya ketidak cerdikan anak sy,dia hanya menjawab separuh shj....mungkin kerana kepanikkan..,utk anak2 di luar sana,hentam shj apa yg x tau.
      Untung nasib,lulus....penat dtg jauh2,walaupn soalan tersebut tidak pernah diajar oleh guru kamu sewaktu di sekolah..kira nasiblh kalau dpt masuk MSRM ni..mungkin ramai yg pulang dgn kekecewaan(Walaupun kita yakin anak2 kita pd mulanya boleh menjawab..memandangkan kecemerlangan yg ditunjukkn sebelum ini).....Wallahualm..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      @mummypakai baju sekolah kebangsaan.

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Masa interview apa yg ditanya? Soalan2 maths tu ttg apa?
      Apa2 pun all d best utk calon2 yg akn menduduki ujian ni pd 10 dis ni..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      salam hormat, smase prgi intrview tu,nk buat jln kire bgy soaln mtamatik bgaimane yer?? sbb ujian trsebut mggunekn koomputrkn???? hrp cikgu dahlia dpt mnjwb ptanyaan syar ini,.. smase peg pkai baju ape yew?? skian trime kasih,,.:D~~

      shaila said... [Reply to comment]

      eemm... ade tak bg kestas ke .. ape2 ke.. untuk jawab soalan math?? sebab math kan kena buat jln kira dulu , seblum jawab ( kalau perlu)

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Cari la

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Anak sy akan menduduki exam di mrsm kuala kubu baru 13/12/12 ni..tkasih atas info2 yg sgt berguna..sekurang2nya boleh siapkan mental lebih strong..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      5 hari lagi nak interview

      Anonymous said... [Reply to comment]

      MRSM

      *TIPS:
      Jujur dan serlahkan minat terhadap sains & teknologi.Terutamanya pilihan jawapan.Pilih jawapan yang cenderung ke arah sains & teknologi.Begitu juga,semasa temuduga,setiap jawapan hendaklah mempunyai kaitan dengan sains.KENAPA?
      1)MR SAINS M
      2)Permohonan ramai
      (ujian dan temuduga adalah bentuk 'shortlising' Atau proses senarai pendek calon)

      ambil hati juri:
      *tetap pendirian & berhemah
      *ceria,bersemangat & responsif
      *cuba bertutur dalam BI dengan baik
      *ambil tahu & membuat rujukan pada kursus yang diambil
      *fokus pada satu kerjaya
      *banyakkan membaca
      *tampil kemas,segak,bersih,elakkan mulut berbau,badan berbau dan sebagainya

      3 aspek pengujian UKKM:
      1-matematik-40 soalan
      2-sains-50 soalan
      3-keperibadian-100 soalan

      #format soalan adalah berbentuk pilihan jawapan(A,B,C,D)#

      Anonymous said... [Reply to comment]

      @Anonymous MRSM

      *TIPS:
      Jujur dan serlahkan minat terhadap sains & teknologi.Terutamanya pilihan jawapan.Pilih jawapan yang cenderung ke arah sains & teknologi.Begitu juga,semasa temuduga,setiap jawapan hendaklah mempunyai kaitan dengan sains.KENAPA?
      1)MR SAINS M
      2)Permohonan ramai
      (ujian dan temuduga adalah bentuk 'shortlising' Atau proses senarai pendek calon)

      ambil hati juri:
      *tetap pendirian & berhemah
      *ceria,bersemangat & responsif
      *cuba bertutur dalam BI dengan baik
      *ambil tahu & membuat rujukan pada kursus yang diambil
      *fokus pada satu kerjaya
      *banyakkan membaca
      *tampil kemas,segak,bersih,elakkan mulut berbau,badan berbau dan sebagainya

      3 aspek pengujian UKKM:
      1-matematik-40 soalan
      2-sains-50 soalan
      3-keperibadian-100 soalan

      #format soalan adalah berbentuk pilihan jawapan(A,B,C,D)#

      Anonymous said... [Reply to comment]

      saya nak tanya.....soalan mathematics tu soalan tingkatan 1-3 ke?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      tak juga...ianya mengikut sukatan pmr..tapi bukan pmr tau..jangan salah paham..ianya mengikut SUKATAN sahaja

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Ujian sains,matematik,sikap,temu duga,icgse comprehension,ulul albab... Haraplah boleh jawab..

      hamidah said... [Reply to comment]

      yg bukan minta mrsm igcse atau ulul albab pun dlm BI ke bahaasanya...

      Anonymous said... [Reply to comment]

      boleh bagi skit-skit soalan yg mungkin kluar nanti tak?

      LYENDRA said... [Reply to comment]

      u moslems are so lucky to have this MARA thing cuz u could find it easy to find boarding schools. We christs, chinese n indians had hard time for searching those type of schools...i'm SO JEALOUS!!! i wish i was a moslem :( but I'm proud enough to be a CHRISTS :))

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Soalan ape yek????susah kerh????please replY!!:)

      Anonymous said... [Reply to comment]

      Omg!!!ada ujian rupe nyer..!!!Soalan ape???susAh ker????susah hati ney!>.<
      Gementar!please reply..!+_+TolonG!

      minibaker said... [Reply to comment]

      yess...say dpt MRSM ulul albab & IGCSE kota putra.

      Anonymous said... [Reply to comment]

      UKKM ?...sume ni mengaburi mata orang ramai je..Ada pelajar terbaik pun tak lepas UKKM ke MRSM ?..Ada juga yang tak amik UKKM pun dapat MRSM..Camne tu? Memang tak dinafikan pasal ada kabel ni.. Harap2 la MRSM lebih telus!Kalau berani dan telus, MRSM bagi tau la result UKKM ni...sebab kalau ikut syarat, 6A 2B dlm PMR pun layak utk memasuki MRSM ni jika result UKKM bagus.Kalu nak ikut pendapatan, yang dpt pun bukan anak calang2 orang, anak doktor, pilot..ni sume pendapatan rendah ke? Ada yang hantar anak ke MRSM pakai Porche Cheyenne..BMW..dll kete mewah..sekali parking mcm kat showroom NAZA je..Fuhh.. inilah la generasi MARA..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      UKKM ? Rasa-rasanya ujian ni macam mengaburi mata orang ramai je..Kalau pihak MARA telus, kenapa tak keluarkan sahaja keputusan UKKM ni? Sebab ada kemusykilan jika pelajar terbaik tak lepas ujian dan dan dapat tawaran ke MRSM..Yang dapat tawaran, semua dari keluarga golongan elit dan tak tak boleh dinafikan tentang kabel dasar laut yang digunakan..Ini lah generasi MRSM..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      UKKM ? Rasa-rasanya ujian ni macam mengaburi mata orang ramai je..Kalau pihak MARA telus, kenapa tak keluarkan sahaja keputusan UKKM ni? Sebab ada kemusykilan jika pelajar terbaik tak lepas ujian dan tak dapat tawaran ke MRSM..Yang dapat tawaran, semua dari keluarga golongan elit dan tak boleh dinafikan tentang kabel dasar laut yang digunakan..Ini lah generasi MRSM..

      Anonymous said... [Reply to comment]

      ujian UKKM dalam bahasa malaysia atau english?

      aida_amirah said... [Reply to comment]

      i can't wait ! :)

      AISHAH IBRAHIM said... [Reply to comment]

      contoh soalannya macam mana ye ?

      AISHAH IBRAHIM said... [Reply to comment]

      contoh soalannya macam mana ye ?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      @aida_amirah @aisyahibrahim perlu bawa apa eh pergi ujian tu?

      Nur Dayah said... [Reply to comment]

      Nak prg sana pki bj skolah rendah ke menengah ???
      Harap ada jawapan utk soalan sy..^_^

      Anonymous said... [Reply to comment]

      apa apa pun usaha tangga kejayaan....memang tak dapat dinafikan emak bapak yang paling sibuk dari anak tapi kena ingat jugak ketentuan ilahi...semuanya dah tertulis sejak azali lagi...kita hanya mampu merancang

      Anonymous said... [Reply to comment]

      form 4 ada interview ke? sbb ada org ckp mrsm ukkm kat terendak takder interview utk form 4.

      mohd rizla said... [Reply to comment]

      pakai bace ape cikgu dahlia

      mohd rizla said... [Reply to comment]

      pakai baju ape cikgu dahlia??? plezz bls

      Anonymous said... [Reply to comment]

      soalannya ukkm mcm mana?
      berikan satu contoh......

      Sweet Light said... [Reply to comment]

      Hello Lyendra,

      There is no reason for you not to apply to MRSM. Students from all Sek Kebangsaan can apply for MRSM. It is not just for Muslims. I have heard that students from SKJC cannot apply whether they are malays/Bumiputra or non bumiputra- but this needs to be confirmed. MRSM intake do give priority to Malay and Bumiputra students (this include indigenous people for example the orang asli in Peninsular Malaysia and the Ibans, Kadazans in Sabah & Sarawak and they can be of any religion from Christians to Muslims). MRSM intake also gives priority to students from low income background. However, there is a 10% quota for non-malays & non bumiputra. As long as you fulfill the following criteria: excellent academic achievement in UPSR or PMR, active in co curricular activities, do well in both the tests and interview, then you have a good chance of being accepted. However, every year a lot of extremely good students apply and as I said they give priority to students from low income background. But you never know unless you apply.

      Anonymous said... [Reply to comment]

      sya ade interview 11/12/13 ni. temuduga. IGCSE jiuri tnya berapa soalan yer... *_* takut nyer lah

      Adrina Adam said... [Reply to comment]

      boleh x tolong bg contoh soalan ukkm ni?

      Adrina Adam said... [Reply to comment]

      boleh x tolong bg contoh soalan ukkm ni?

      Anonymous said... [Reply to comment]

      @AISHAH IBRAHIM

      Contoh soalan keperibadian:
      A: sangat tidak setuju
      B: tidak setuju
      C: setuju
      D: sangat setuju

      1) saya tidak menyukai wajah saya.
      2) saya lebih suka mengarah ketika saya menjadi ketua kumpulan.

      Soalan math,sains dan math
      Macm upsr je..

      Saya baru habis temu duga di mrsm merbok.. soalan dia senang je..
      For form one yg nk msk mrsm thn depn diorang kna jawb guna kertas
      For form three nk msk form four diorang jawb guna komputer..
      Tak perlu temu duga...

      Post a Comment

      Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      ♥ Search This Blog ♥

      Loading...

      ♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

      My Shoppe =)

      ♥ Post Terkini Dahlia ♥

      ♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

      Make your own

      ♥ Tweet tweetttt... ♥

      ♥ Super Very Important Followers! ♥

      Related Posts with Thumbnails

      Menarik!!!

       Banner
      Blogged.my

      ♥ Arkib Blog ♥

      DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais