BeLi EBook PAKEJ RM20 SaMBiL MeNjaNa PeNDaPaTaN!!

Jawab Survey, Kumpul Point Dan tukarkan kepada $$$$

Home » , , , , , , , , » Skala Likert, Skala Guttman, Skala Thurstone

Skala Likert, Skala Guttman, Skala Thurstone

Share

Pelbagai bentuk skala yang dapat digunakan dalam pengukuran bidang pendidikan, iaitu: skala Likert, skala Guttman, dan skala Thurstone.

 

handwrte

1. Skala Likert (1932)

Skala Likert adalah skala yang dapat digunakan untuk mengukur sikap, pendapat, dan persepsi seseorang atau sekelompok orang mengenai suatu gejala atau fenomena pendidikan.

Dalam skala Likert terdapat dua bentuk pernyataan iaitu pernyataan positif yang berfungsi untuk mengukur sikap positif, dan pernyataan negatif yang berfungsi untuk mengukur sikap negative objek sikap.

Skor pernyataan positif dimulai dari 1 untuk Sangat Tidak Setuju (STS), 2 untuk Tidak Setuju (TS), 3 Tidak Pasti (TP), 4 untuk Setuju (S), dan 5 untuk Sangat Setuju (SS). Skor pernyataan negative dimulai dari 1 untuk sangat setuju (SS), 2 untuk setuju (S), 3 untuk tidak pasti (TP), 4 untuk tidak setuju (TS), dan 5 untuk sangat tidak setuju (STS).

Beberapa penyelidik menghilangkan pilihan “Tidak Pasti” dalam instrument penyelidikan untuk memudahkan penyelidik melihat sikap siswa sesungguhnya sesuai dengan yang responden isikan.

 

2. Skala Guttman (1944)

Skala Guttman ialah skala yang menginginkan jawaban tegas, seperti jawaban benar - salah, ya - tidak, pernah - tidak pernah, positif - negative, tinggi - rendah, baik - buruk, dan seterusnya.

Pada skala Guttman, hanya ada dua interval, iaitu setuju dan tidak setuju. Skala Guttman dapat dibuat dalam bentuk pilihan ganda mahupun daftar checklist. Untuk jawaban positif seperti benar, ya, tinggi, baik, dan semacamnya diberi skor 1; sedangkan untuk jawaban negative seperti salah, tidak, rendah, buruk, dan semacamnya diberi skor 0.

 

3. Skala Thurstone (1928)

Skala Thurstone adalah skala yang disusun dengan memilih butir yang berbentuk skala interval. Setiap butir memiliki kunci skor dan jika disusun, kunci skor menghasilkan nilai yang berjarak sama. Skala Thurstone dibuat dalam bentuk sejumlah (40-50) pernyataan yang relevan dengan variable yang hendak diukur kemudian sejumlah ahli (20-40) orang menilai relevansi pernyataan itu dengan konten atau konstruk yang hendak diukur.

Contoh skala penilaian model Thurstone adalah seperti gambar di bawah ini.

contoh bentuk skala thurstone

Nilai 1 pada skala di atas menyatakan sangat tidak relevan, sedangkan nilai 11 menyatakan sangat relevan.


src: http://berbagireferensi.blogspot.com/2011/03/bentuk-skala-pengukuran-dalam.html

11 komen:

Anonymous said... [Reply to comment]

can u give the different between items measured by likert scale and thurstone scale. this is 1 of question for my final paper for subject education research method..hope 4 ur answer..thanks=)

DaHLia said... [Reply to comment]

@Anonymous

Likert Scale : data yang diperolehi adalah data ordinal

Thurstone Scale : data yg diperolehi adalah data interval


-------------------------------


Likert scale : bertujuan untuk ukur posisi relatif individu dengan kelompoknya / diinterpretasi dengan norma kelompok. Skala 1-5


Thurstone scale : bertujuan untuk ukur posisi absolut individu pada rentang skala 1-11

Anonymous said... [Reply to comment]

Skala likert. Ada pernyataan negative dan positif. Saya rujuk contoh thesis yg menggunakan penyataan positif. Tapi tanpa sedar saya buat penyataan negatif. Ada formula nak kena ubah ker? Ker takde ape?

Ermie Dharlya said... [Reply to comment]

@Anonymous

yup, penyataan sepatutnya satu aras kecondongan sahaja iaitu positif maksudnya tak perlu ada perkataan "tidak".. formula nak ubah? apa contoh soalannya? mungkin kalau nak tahu kesesuaian item mengukur konstruk, boleh gunakan Factor Analysis.

Anonymous said... [Reply to comment]

jika saya gunakan tiga skala setuju, tidak setuju dan tidak tahu...apa skala yang sesuai?

Ermie Dharlya said... [Reply to comment]

@Anonymous

Sebaiknya elakkan pilihan "atas pagar' sbb besar kemungkinan boleh memberikan kesan buruk pada analisis nanti.

Kalau guna pilihan setuju tidak setuju, tu dah jadi Guttman.. nak jawapan yg tegas.

:D

asiah ismail said... [Reply to comment]

kalau skala pemarkahahn 2 dikira mancm mane yer?

Anonymous said... [Reply to comment]

kalo mau mengukur bagaimana keterampilan sosial yang dimiliki siswa dalam pembelajaran kooperatif, apakah bisa menggunakan salah satu dari tiga skala di atas? kalo bisa, yang mana paling sesuai?

Anonymous said... [Reply to comment]

skala guttman apa sama dengan skala semantik diferensial?

rumaja said... [Reply to comment]

terima kasih cikgu. tahniah. entry yang sangat bermanfaat bagi saya yang sedang belajar. teruskan usaha murni ini..

Skala Likert said... [Reply to comment]

Materi ini sangat bermanfaat bagi kita semua, terima kasih ya. Terutama untuk penelitian...

Post a Comment

Dah Baca? ..sudi2 lah beri komen ya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

♥ Search This Blog ♥

Loading...

♥ PeNaJa BLoG DaHLia ♥

My Shoppe =)

♥ Post Terkini Dahlia ♥

♥ Post Ngetop DaHLia's ♥

Make your own

♥ Tweet tweetttt... ♥

♥ Super Very Important Followers! ♥

Related Posts with Thumbnails

Menarik!!!

 Banner
Blogged.my

♥ Arkib Blog ♥

DaHLia's JouRNaL ™ © 2009 | Simple SEO Template | Modified Themes By DaHLia | Recustomized By Nescafe Ais